Universiteit van Tilburg

19 februari 2009

AANKONDIGING

Kunnen computers kunst analyseren?
27 maart: Symposium Computers and Art

De analyse van beelden krijgt steeds meer vorm binnen de informatica. Maar kunnen computers ook kunst herkennen? In het symposium Computers en Art op 27 maart aan de universiteit van Tilburg wordt de huidige stand van zaken verkend. De sprekers zijn afkomstig van het Van Gogh Museum, Princeton University, het Japan Advanced Institute of Science and Technology and het Tilburg centre for Creative Computing (TiCC).

Ernst van de Wetering, voorzitter van het Rembrandt Research Project, zal in zijn bijdrage de computeranalyse van kunst kritisch tegen het licht houden. Medewerkers van het Van Gogh Museum spreken over de analyse van de echtheid van Van Gogh schilderijen. De mogelijkheden van computers om kunst te analyseren worden verkend door Ingrid Daubechies van Princeton University en Hiroyuki Iida uit Japan. Emiel Krahmer van de Universiteit van Tilburg analyseert de invloed van taal op het scheppen van kunst.

Aansluitend op het symposium spreken de Tilburgse hoogleraren Jaap van den Herik en Eric Postma, beide verbonden aan het TiCC, hun inaugurele rede uit onder de titel Geloof in computers.

TiCC
Met het symposium Computers and Art viert het nieuwe Tilburg centre for Creative Computing zijn oprichting. Dit onderzoeksinstituut van de Universiteit van Tilburg richt zich onder meer op de analyse van tekst en beeld door computers en op 'serious gaming'.