Rijksuniversiteit Groningen

Exploring the white gold. Excursions in starch

Datum: 27 maart 2009

Promotie: P.A.M. Steeneken, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Exploring the white gold. Excursions in starch

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Heeres

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Verwerking van nat vermalen tarwe verhoogt zetmeelopbrengst

Het thema van het proefschrift van Peter Steeneken is: hoe kunnen we optimaal gebruik maken van een natuurlijke, goedkope en alomtegenwoordige grondstof als zetmeel? Steeneken toont onder meer aan dat verwerking van nat vermalen tarwe de zetmeelopbrengst kan verhogen zonder verlies van eiwitopbrengst en -kwaliteit.

Behalve aspecten van de winning onderzocht Steeneken hoe bepaalde eigenschappen van het zetmeel kunnen worden verbeterd door middel van modificatie. Enzymatische modificatie van zetmeel kan leiden tot een sterk verbeterde geleerfunctionaliteit. Met amylomaltase gemodificeerd zetmeel biedt perspectief als gelatinevervanger: dit product geeft rubberachtige thermo-reversibele gels bij een lage zetmeelconcentratie.

Fysische modificatie kan leiden tot een effectieve vetvanger. Hoog verhit zetmeel geeft evenals maltodextrine smeerbare gels die bruikbaar zijn als vetvervanger. Het product is echter al functioneel bij een veel lagere concentratie (energie-inname) dan maltodextrine.

Peter Steeneken (Roterdam, 1944) studeerde scheikunde in Leiden. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de TNO Kwaliteit van Leven, afdeling Food and Biotechnology Innovations, en bij de afdeling Chemische Technologie van de RUG. Het werd gefinancierd door verschillende instanties die zich bezighouden met voedingsinnovatie. Steeneken was werkzaam bij TNO. Momenteel is hij als adviseur betrokken bij deze instantie.