Universiteit van Tilburg

18 maart 2009

Computers als kunstkenners: te vertrouwen of niet?

UvT 27 maart: Symposium Computers and Art

Computers worden in de kunstwereld ingezet om kunst toegankelijk te maken, maar ook om kunst te analyseren. Zo wordt gewerkt aan software om de echtheid van schilderijen te bepalen. Daartoe moet de kennis over kunst in computerprogramma's worden vertaald. Maar kan dat? In het symposium 'Computers and Art' op 27 maart aan de universiteit van Tilburg verkennen informatici en kunstkenners deze vraag.

De kennis die nodig is om de echtheid van Van Gogh schilderijen te bepalen is op 27 maart het onderwerp van de bijdrage van Louis van Tilborgh, van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Zijn collega Ella Hendriks bespreekt het nut voor kunsthistorisch onderzoek van het bepalen van het type canvas door de computer. Ernst van de Wetering, betrokken bij het Rembrandt Research Project, zet uiteen wat we weten over de verf en het hout dat Rembrandt gebruikte. Maar kan dat soort kennis ook echt worden ingezet voor software om kunst te analyseren?

Ingrid Daubechies van Princeton University heeft daartoe wel pogingen gedaan. Zij ontwikkelde bijvoorbeeld het Daubechies filter, een veelgebruikt digitaal filter dat de vormen en penseelstreken van Van Gogh omzet in voor de computer herkenbare getallen. Zij zal op 27 maart de potentie laten zien van verschillende technieken om kunst te analyseren. Hiroyuki Iida van het Japan Institute of Science and Technology legt op zijn beurt uit dat kennis over Japanse kunst anders toegepast moet worden in computeranalyses dan kennis over westerse kunst: de betekenis die aan kleuren en afbeeldingen wordt gehecht in de Japanse kunst wijkt af van de westerse blik.

Over het geloof van Van Gogh in de natuur, waarop ook de tentoonstelling 'Kleuren van de nacht' in het Van Gogh Museum nieuw licht werpt, zal directeur research Chris Stolwijk van het museum een lezing houden. Ten slotte komt de blik van de kunstenaar zelf de orde: hoogleraar Emiel Krahmer van de Universiteit van Tilburg gaat in op de relatie tussen taal en beeld. Kunnen we zeggen wat we zien en schilderen wat we zeggen?

TiCC
Met het symposium Computers and Art viert het nieuwe Tilburg centre for Creative Computing zijn oprichting. Dit onderzoeksinstituut van de Universiteit van Tilburg richt zich onder meer op de analyse van tekst en beeld door computers en op 'serious gaming'. Het symposium wordt gesponsord door NWO, SIKS en de faculteit Geesteswetenwetenschappen van de UvT.