Sociaal Plan ORBIS: Vakbonden en Raad van Bestuur nog ver uit elkaar

20/03/2009 16:16

ABVAKABO FNV

Vrijdag 20 maart heeft een eerste overleg plaatsgevonden tussen vakbonden ABVAKABO FNV, NU'91, FBZ, CNV Publieke Zaak, Unie Zorg en Welzijn en de Raad van Bestuur van het ORBIS Concern in Sittard-Geleen. Een delegatie van de centrale ondernemingsraad was tevens bij dit overleg aanwezig. ORBIS heeft UWV WERKbedrijf gemeld dat zij voor 700 werknemers ontslag wil aanvragen.

In het overleg hebben de vakbonden geëist dat ORBIS zich houdt aan de in medio 2008 gemaakte afspraak dat er bij reorganisatie geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Wel zijn de bonden bereid na te denken over aanvullende voorzieningen om de mobiliteit van het personeel te vergroten. De bonden gaan er dan ook van uit dat de melding collectief ontslag wordt ingetrokken. De bonden hebben eveneens verzocht om aanvullende informatie inzake het business plan dat ten grondslag ligt aan de voorgenomen reorganisatie.

Het overleg had een verhelderend en constructief karakter en zal op 27 maart worden voortgezet.

De bonden gaan op 6 april hun leden bij het ORBIS Concern raadplegen. Dit betreft niet alleen het ORBIS Medisch Centrum, maar ook de andere onderdelen van het concern, zoals de Thuiszorg en de Verpleeg- en Verzorgingshuizen. Ook deze onderdelen worden zwaar getroffen door de voorgenomen reorganisatie.