Gemeente Beek


Onderzoeksrapport naar aanleiding van brand Genhout aangeboden

Beek, 25 maart 2009

Het onderzoek dat naar aanleiding van de brand op 6 september 2008 bij café / zalencentrum Vroemen in Genhout is verricht door de voormalige regionale brandweer Zuid-Limburg, is inmiddels afgerond en aangeboden aan het College van B&W en de Commissie Bestuurszaken van de gemeente Beek. De belangrijkste onderzoeksvraag was waarom de brandweer Beek die dag te laat en met te weinig mensen bij dit incident aanwezig was.

De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek zijn:


* 1. Voor de vrijwilligers van brandweer Beek geldt een afmeldplicht gekoppeld aan een vergoeding. Dit betekent dat vrijwilligers de plicht hebben zich vooraf af te melden als zij niet beschikbaar kunnen zijn. Deze regeling werd in de praktijk niet structureel toegepast.

* 2. Op basis van het niet afgemeld zijn van een vrijwilliger mag de ploegchef verwachten dat deze bij alarm opkomt. Daarom kon niet worden voorzien dat het brandweerkorps de betreffende dag niet compleet zou zijn.

* 3. Er is sprake van een afnemende motivatie van de korpsleden van de Beekse brandweer.

Een andere belangrijke vraag naar aanleiding van de brand in Genhout was of het hier een incident betrof of dat er sprake is van een structureel probleem. Op deze vraag kan geantwoord worden dat de brandweer in Beek in 2008 10 maatgevende incidenten heeft gehad en dat dit de eerste keer was dat ze incompleet waren.

Aanbevelingen

Op basis van de conclusies hebben de onderzoekers een aantal aanbevelingen geformuleerd, die zowel op Beekse als op regionale schaal om acties vragen.

Beekse aanbevelingen:


* Er dienen samen met de kazerneleiding maatregelingen getroffen te worden om de motivatie van de vrijwilligers te verhogen.
* Er dient gekozen te worden voor een duidelijke en éénduidige roostersystematiek. Er wordt binnenkort gestart met een pilot in Beek en Born met een aanmeldregeling.

Regionale aanbevelingen:


* Er zal zo snel mogelijk een structurele oplossing gezocht moeten worden voor het dekkings- en bezettingsvraagstuk in Zuid-Limburg.

Op basis van bovenstaande aanbevelingen wordt momenteel door de brandweer een plan van aanpak uitgewerkt.