Gemeente Delft

Delfts doorgroeiprogramma voor technostarters krijgt Europese subsidie

De TU Delft krijgt een Europese bijdrage van meer dan ¤ 900.000 voor het project Technostarters - New Busineess Development YES!Delft. Het gaat onder meer om een doorgroeiprogramma om technostarters ook na de startfase van drie jaar, te ondersteunen.

YES!Delft is de incubator van de TU Delft en de gemeente Delft die is opgericht om ondernemerschap te stimuleren en technostarters te steunen. De incubator heeft recent een EFRO-bijdrage (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) van ruim ¤ 900.000 toegewezen gekregen voor het project TTechnostarters - New Business Development YES!Delft.

Het project bevat onder meer het doorgroeiprogramma Technogrowth om technostarters na de beginfase van drie jaar, ook in de volgende cruciale doorgroeifase te ondersteunen. Vijftien bedrijven worden geholpen bij het realiseren van groei in hun omzet, winst en personeel. Bovendien helpt YES!Delft deze bedrijven bij het opzetten van R&D-projecten en het verwerven van privaat kapitaal en worden er masterclasses voor de ondernemers verzorgd.

Giving Back
Het project Technostarters - New Business Deveelopment YES!Delft bevat naast het doorgroeiprogramma ook een zogenoemd Netwerk en Giving Back programma. Daarin wordt onder meer een informatiesysteem aangelegd waarin de ontwikkeling van alle YES!Delft-bedrijven in kaart wordt gebracht. Dit heeft tot doel om de band tussen de bedrijven onderling en met YES!Delft sterk te houden en daarmee de basis te leggen voor een programma waarin succesvolle bedrijven uit de YES!Delft-formule iets 'terug kunnen doen' en kunnen bijdragen aan de ondersteuning van technostarters in de toekomst.

Ten slotte wordt er een Investeringsfonds opgericht, waarmee kapitaal aan (doorgroeiende) technostarters verstrekt kan worden voor de ontwikkeling van prototypes of het opzetten van een productiefaciliteit en komen er laboratorium- en werkplaatsfaciliteiten beschikbaar voor TU Delft-technostarters die niet deelnemen in de YES!Delft-formule.

375 arbeidsplaatsen
De uitvoering moet leiden tot ruim dertig R&D-projecten met een totale waarde van ¤ 10 miljoen en de ondersteuning van vijftien MKB-bedrijven en 75 technostarters. Dit alles moet vervolgens resulteren in ¤ 15 miljjoen aan private vervolginvesteringen en 375 nieuwe arbeidsplaatsen. Het project heeft een looptijd van drie jaar en wordt geleid door het Valorisation Centre van de TU Delft.

Kansen voor West
Het project valt binnen het programma 'Kansen voor West'. De totale projectkosten bedragen ¤ 2,3 miljoen en worden verder gefinancierd uuit een Rijkscofinanciering via het ministerie van Economische Zaken en bijdragen van de TU Delft, de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Delft. De technostarters betalen zelf een bijdrage voor deelname aan diverse activiteiten.

Technostartersbeleid gemeente Delft
De cofinanciering voor het project Technostarters - New Business DDevelopment Yes!Delft past in het technostartersbeleid dat de gemeente sinds enkele jaren heeft. De afgelopen jaren zijn door het gezamenlijke YES!Delft initiatief van de gemeente en de TU Delft binnen Delft al 140 arbeidsplaatsen gecreëerd naast nog eens 30 in de regio. Hiermee is het technostartersbeleid een wezenlijk onderdeel van de strategie 'Delft Kennisstad, Centre of Technology'.