Gemeente Binnenmaas

Bepaal mee waar het in de raad over gaat

De gemeenteraad van Binnenmaas wil graag weten wat er onder de inwoners van Binnenmaas leeft. De raad staat daarom open voor goede ideeën en kijkt serieus naar initiatieven vanuit de samenleving. Een van de mogelijkheden hiervoor is het zogeheten Burgerinitiatief. Onlangs heeft de gemeenteraad besloten de mogelijkheden van een dergelijk initiatief in het leven te roepen om u de gelegenheid te geven een goed idee aan te dragen en met een voorstel te komen waarover de gemeenteraad een besluit kan nemen. U kunt daarbij denken aan de aanleg van een speeltuin in uw buurt of de aanleg van verkeersdrempels of juist het verwijderen van dergelijke drempels. Maar u kunt ook een voorstel indienen dat meer gericht is op het gemeentelijk beleid, zoals bijvoorbeeld de veiligheid in een dorp of wijk of het voorzieningenniveau voor sport.
Met het burgerinitiatief plaatst u dus zelf een voorstel op de agenda van de raad. Om dat te kunnen doen moet u wel aan een aantal spelregels voldoen.

Spelregels bij indienen initiatief

Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste spelregels die gelden om een initiatief in te dienen:


* u moet inwoner van Binnenmaas zijn en ouder dan 16 jaar;
* uw voorstel moet schriftelijk ingediend worden en gaan over een onderwerp dat behoort tot de bevoegdheid van de raad;
* uw voorstel mag niet gaan over de gemeentelijke organisatie, de begroting, belastingen, privé-zaken, klachten, besluiten van de gemeente waartegen bezwaar en/of beroep open staat en onderwerpen waarover de raad het afgelopen twee jaar besluiten heeft genomen;
* u moet in uw voorstel duidelijk aangeven waarover de raad een besluit moet nemen, voorzien van een toelichting en een globale kostenraming;

* uw voorstel moet de steun krijgen van voldoende andere initiatiefgerechtigden. Dit moet dan blijken uit een bijgevoegde lijst met daarop minimaal honderd handtekeningen (van de initiatiefnemer(s), degenen die als vertegenwoordiger van het burgerinitiatief optreden (minimaal één en maximaal drie) en alle ingezetenen die het initiatief ondersteunen), met daarbij:
- de achternaam en voornaam

- het adres

- de geboortedatum

Meer informatie

Alle bepalingen en voorwaarden kunt u lezen in de Verordening burgerinitiatief. Deze vindt u op de Digitale Balie van gemeente Binnenmaas (klik op de link rechtsboven op deze pagina). Typ daar het woord burgerinitiatief in bij Zoeken. Hier kunt u ook een formulier downloaden voor het indienen van een burgerinitiatief.

Als u gebruik wilt maken van het burgerinitiatief, neemt u dan eerst contact op met de heer Tobeas of de heer Groeneweg van de raadsgriffie, via tel. 078 - 676 44 33.