CDA afdeling Gelderland


Cda-bestuurders zoeken antwoorden bij de overname Nuon
---

Door alle berichten, en geruchten, in de media over het al dan niet overnemen van de NUON kwamen er steeds meer vragen binnen bij de fractie van het CDA. CDA-bestuurders kwamen op het net en spraken hun zorgen uit.

Om die reden besloot het CDA Statenfractie een bijeenkomst te organiseren en een toelichting te geven over hoe het CDA er op dit moment tegenaan kijkt. John van Meeteren en Jan Haijtink leidden de avond.

Vorig jaar heeft de Tweede Kamer de splitsingswet aangenomen. Dat betekent, dat het netwerkbedrijf in overheidshanden blijft en het Productie- en leveringsbedrijf (afgekort PLB) commercieel wordt. Daarmee werd de weg vrijgemaakt voor Nuon te zoeken naar partners om doelstellingen te verwezenlijken .

Het CDA was altijd tegen de splitsingswet, omdat Nederland in Europees verband voorop loopt. Geen land in Europa heeft de splitsingswet als wet ingevoerd behalve Nederland. Hiermee maakte het parlement de weg vrij voor een commercieel bedrijf

Nu de Nuon (PLB) de sticker commercieel kreeg ging de Raad van Bestuur haar doelen (her)formuleren: toegang gasvelden , duurzaamheid, leveringszekerheid, schaalgrootte

Uit deze formuleren kwam een financieringsbehoefte van 5 tot 7 miljard euro. Dat is door de aandeelhouders niet op te brengen. En de concurrentie is groot.

Conclusie was: zoek samenwerking met partners, waarbij doelstellingen gerealiseerd kunnen worden.

Daaruit is na lang onderhandelen het Zweedse bedrijf Vattenfall te voorschijn gekomen. Eerste reactie van onze fractie is positief.

De overdracht van de aandelen gaat in gedeelten. Na 6 jaar zal het laatste gedeelte worden overgedragen. Zo lang houden wij ook een vinger aan de pols. Er komt een aparte Stichting waarin de belangen van de aandeelhouders geborgd zijn te weten: werkgelegenheid, investeren in duurzaamheid, vergroten voorzieningszekerheid, behoud identiteit Nuon.

Uit de discussie kwamen vele (kritische) vragen, die beantwoord zijn. Niet iedere gemeente is even enthousiast om een onderneming waar een publiek belang aanwezig is te verkopen, maar men besefte ook , dat de taak van een Provincie/gemeente in een commercieel bedrijf met zo veel kapitaalbehoefte minder wordt. Uit de keuzes van de consument blijkt ook dat de binding met Nuon minder wordt en dat de prijs van gas en elektriciteit belangrijk is. Een overstap naar de concurrent is snel gemaakt

Hoe gaat U om met het bedrag dat binnenkomt, was een vraag. Dit zal in een fonds gestort worden, waar de renteopbrengst op dezelfde wijze behandeld wordt als de dividend opbrengst tot nu toe. Dit wordt gestopt in het zogenaamde Meerjaren Investeringsfonds Gelderland (MIG) en daar is een uitgavenplanning van 10 jaar aangegeven. Milieu, natuur,infrastructuur en landbouw zijn daarin de belangrijkste uitgaven

Het laatste gedeelte van deze vergadering heeft Petra van den Born toelichting gegeven op het actieplan financiële crisis.

Al met al een nuttige avond, waar de aanwezigen erg tevreden over waren.

Jan Haijtink

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 26-3-2009