Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam



---

Burgerinitiatief: kinderen met beperking naar gewone school

26 maart 2009
'Alle basisscholen in stadsdeel De Baarsjes zo breed mogelijk toegankelijk voor kinderen met een beperking en snel een inclusief schoolbeleid: kinderen met en zonder beperking samen naar school.' Dit wil de stichting gehandicapten platform samen met een groep Baarsjesbewoners. Met een zogenaamd burgerinitiatief hebben zij aan de Raad gevraagd hier een besluit over te nemen.

Meer sociale vaardigheden

De doofblinde Gijs Bruggemann lichtte het burgerinitiatief afgelopen dinsdag toe in de raadsvergadering. Hij vertelde over zijn ervaringen in het speciale en in het reguliere onderwijs. Kinderen die inclusief onderwijs krijgen ontwikkelen zich beter, zo stelde hij. Dit komt niet alleen doordat er meer onderwijsmogelijkheden zijn, maar ook omdat je meer sociale vaardigheden leert door om te gaan met klasgenoten. Vaak zijn dit dan ook kinderen uit de eigen buurt, wat de contacten ook buiten school beter maakt.

Noodzakelijke aanpassingen

Voor scholen vergt inclusief onderwijs natuurlijk nogal wat aanpassing. Er zijn hulpmiddelen nodig zoals een doventolk of een braillemachine. Maar het belangrijkste is dat een school er als geheel positief achter staat, aldus Bruggemann. Meer dan 200 Baarsjesbewoners hebben het burgerinitiatief ondertekend. De Raad heeft aan het Dagelijks Bestuur gevraagd om een advies te schrijven over inclusief onderwijs. In juni wordt dit advies besproken.

---