Partij voor de Dieren


Kandidatenlijst Verkiezingen Europees Parlement 4 juni 2009

Hieronder vindt u een kort profiel en een foto van de kandidaten:


1. Natasja Oerlemans
Natasja Oerlemans (1969) studeerde in 1995 af als ingenieur Rurale Ontwikkeling en Communicatie aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Natasja is ruim twee jaar werkzaam als inhoudelijk adviseur bij de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren. Zij is daar verantwoordelijk voor de dossiers veehouderij, klimaat, landbouw, natuur en milieu. Daarnaast werkt zij als senior onderzoeker bij de Nicolaas G. Pierson Foundation. Natasja heeft in die functie een belangrijke bijdrage geleverd aan de wetenschappelijke onderbouwing en het script van de documentaire 'Meat the Truth'. Voorafgaand aan haar werk voor de Partij voor de Dieren was zij ruim negen jaar werkzaam als onderzoeker voor het Centrum voor Landbouw en Milieu. Zij leidde diverse nationale en Europese onderzoeksprojecten op het gebied van duurzame landbouw, veehouderij en plattelandsontwikkeling.
Eind 2006 besloot zij zich aan te sluiten bij de Partij voor de Dieren om de noodzakelijke koerswijziging in de veehouderij via politiek actievoeren verder vorm te geven. Natasja is vegetariër, ze is overtuigd van de noodzaak van een plantaardiger en dus diervriendelijker samenleving en ze woont in Utrecht. De beoogd lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren wil in het Europees Parlement fungeren als luis in de pels. In het parlement, waar dieren tot nu toe vooral als handelswaar zijn behandeld, wil zij de dieren een stem geven.


2. Frank Wassenberg
Frank Wassenberg (1966) is namens de Partij voor de Dieren lid van de Provinciale Staten Limburg. Hij is opgeleid als bioloog en werkt als beleidsmedewerker bij de Koningin Sophia-vereeniging tot Bescherming van Dieren in Amsterdam. Frank werkte van 1993 tot 2000 als beleidsmedewerker bij Bont voor Dieren en droeg bij aan het politieke besluit om de vossen- en chinchillafokkerij te verbieden. Van 2000 tot 2006 werkte hij als beleidsmedewerker bij Proefdiervrij. Frank woont in Geleen.


3. Anja Hazekamp
Anja Hazekamp (1968) is namens de Partij voor de Dieren lid van de Provinciale Staten Groningen. Zij is opgeleid als bioloog en werkt als beleidsmedewerker bij de Zeehondencrèche in Pieterburen. Daarvoor werkte Anja als beleidsmedewerker `In het wild levende dieren' bij de Dierenbescherming. Met ingang van 1 april gaat ze als coördinator beleidsbeïnvloeding aan de slag bij Stichting AAP. Na haar studie heeft ze onderzoek gedaan naar het welzijn van genetisch gemodificeerde dieren bij de afdeling Dierproefvraagstukken van de Universiteit Utrecht. Anja woont in Alteveer.


4. Birgit Verstappen
Birgit Verstappen (1961) is namens de Partij voor de Dieren lid van de Provinciale Staten Noord-Brabant. Birgit is gepromoveerd als theoloog en werkt als adviseur, coach en trainer op het terrein van spiritualiteit, communicatie en gezondheid. Ook werkt ze in deeltijd als staffunctionaris bij het bisdom in Breda. Birgit woont in Hilvarenbeek.


5. Carla van Viegen
Carla van Viegen (1959) is namens de Partij voor de Dieren lid van de Provinciale Staten Zuid-Holland. Carla studeerde Arbeids- en organisatiepsychologie. Zij is werkzaam als coach/trainer duurzame leiderschapsontwikkeling. Carla woont in Pijnacker


6. Wanda Bodewitz
Wanda Bodewitz (1970) is namens de Partij voor de Dieren lid van de Provinciale Staten Utrecht. Wanda studeerde Turkse talen en Culturen in Utrecht en is werkzaam in de loopbaanadvisering. Deze carrière gaf zij tijdelijk op om gedurende 5 jaar als afdelingsmanager bij de Dierenbescherming Utrecht aan de slag te gaan. Daarnaast is zij ook bestuurslid geweest bij de lokale afdeling van de Dierenbescherming. Wanda woont in Vleuten.


7. Luuk van der Veer
Luuk van der Veer (1962) is namens de Partij voor de Dieren lid van de Provinciale Staten Gelderland. Luuk is natuurkundig ingenieur en werkzaam als technisch projectleider bij een IT-bedrijf. Hij is bij de partij betrokken geraakt door zich aan te sluiten bij de lokale werkgroep nadat hij in 2001 van dichtbij de dramatische gevolgen van de MKZ-crisis meemaakte. Hij is sinds 2006 tevens lid van de beroepscommissie van de partij. Luuk woont in Apeldoorn.


8. Rob van Oeveren
Rob van Oeveren (1945) is namens de Partij voor de Dieren lid van de Provinciale Staten Noord-Holland; hij is tevens fractievoorzitter. Hij heeft verschillende communicatiefuncties vervuld, voornamelijk bij een grote bank. Ook was hij 18 jaar actief lid van een ondernemingsraad. Rob is nu gepensioneerd. Sinds 2006 is hij voorzitter van de beroepscommissie van de partij. Rob woont in Hoofddorp.


9. Melissa Bax
Melissa Bax (1979) is namens de Partij voor de Dieren lid van de Provinciale Staten Flevoland. Melissa is opgeleid als gedragsdeskundige op gebied van dieren in het algemeen en honden in het bijzonder. Voordat zij actief werd bij de partij was zij voor diverse dierenwelzijnsorganisaties als vrijwilliger werkzaam. Melissa woont in Almere.


10. Dick de Vos
Dick de Vos (1958) is namens de Partij voor de Dieren lid van het waterschapsbestuur in het Hoogheemraadschap van Rijnland. Hij studeerde Nederlands en Algemene literatuurwetenschappen en is werkzaam als zelfstandig organisatieadviseur. Dick is sinds 1999 bestuurslid (waarvan 7 jaar als voorzitter) van het Comité Anti Stierenvechten en publiceert als freelance journalist over natuur, dierenwelzijn en milieu. Dick woont in Leiden.


11. Harry Voss
Harry Voss (1951) werkt bij de Partij voor de Dieren als actiecoördinator en adviseur. Voor zijn overstap naar de partij was hij werkzaam bij Wakker Dier en de SP. Bij de SP was Harry coördinator van het landelijke Milieu Alarm Team. Daarnaast is actief als bestuurslid van de Faunabescherming, in welke functie hij actief was bij acties tegen de drijfjacht op het Kroondomein. Deze jachtvorm is mede door zijn inzet verboden. Hij is tevens initiator van de website jachthutten.nl. Harry woont in Apeldoorn.


12. Tom Sprangers
Tom Sprangers (1987) is voorzitter van jongerenverening PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren. Voordat hij als voorzitter werd gekozen was hij penningmeester van dezelfde vereniging. Hij studeert economie en management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tom woont in Groningen.


13. Niko Koffeman
Niko Koffeman (1958) is namens de Partij voor de Dieren senator in de Eerste Kamer. Daarnaast is hij bij de Tweede Kamerfractie en het partijbureau van de partij in dienst als adviseur. Hij studeerde economie en is al lange tijd een bevlogen dieren-, natuur- en milieubeschermer. Niko is mede-oprichter van Wakker Dier en begeleide als externe campagneadviseur de SP van 0 naar 25 zetels. Niko woont in Vierhouten.


14. Esther Ouwehand
Esther Ouwehand (1976) is Tweede Kamerlid namens de Partij voor de Dieren. Esther studeerde Beleid, Communicatie en Organisatie en is in 2004 bij de partij komen werken als coördinator partijbureau. Zij heeft dit werk gedaan tot en met de Tweede Kamerverkiezingen van 2006, waarbij zij als volksvertegenwoordiger gekozen werd. Esther is naast haar werk als Kamerlid bestuurslid van een cultureel jongerencentrum. Esther woont in Leiden.


15. Marianne Thieme
Marianne Thieme (1972) is voorzitter van en Tweede Kamerlid namens de Partij voor de Dieren. Marianne studeerde Rechten en werkte enkele jaren bij een overheidsadviesbureau. Hierna werd zij beleidsmedewerker bij Bont voor Dieren, gevolgd door het directeurschap van Wakker Dier. Dit heeft zij gedaan tot dat zij in de Tweede Kamer werd gekozen. Marianne woont in Maarssen.