VU medisch centrum

Neurochirurgie voorbeeld voor vrouwelijke studenten

Saskia Peerdeman sterkste vrouw van Amsterdam

26 maart 2009

Het overviel haar zelf ook, want de medegenomineerden logen er niet om: Aysel Erdubak, directeur van het Slotervaartziekenhuis en Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de raad van bestuur van het AMC. Maar toch kozen de vrouwelijke geneeskundestudenten van VUmc en UvA met meerderheid neurochirurge Saskia Peerdeman als sterkste vrouw van Amsterdam. "Ik vind het een eer dat ik genomineerd ben naast twee vrouwen die ik bewonder", aldus de gelauwerde.

Leden van de internationale medische studentenvereniging IFMSA kozen Saskia Peerdeman uit vijftig genomineerden als Sterkste vrouw van Amsterdam Saskia Peerdeman behoort tot de 5% vrouwelijke neurochirurgen in Nederland en werkt sinds 1994 in VUmc. Ze combineert haar fulltime baan met het moederschap. Heel gewoon, vindt ze zelf: "Ik ben onder andere opgegroeid in Nigeria en daar is het normaal dat vrouwen werken. In de Westerse wereld wordt er veel meer van opgekeken als een vrouw fulltime werkt en de zorg voor de kinderen op een andere manier organiseert."

Aan de top
De bijeenkomst Vrouwen aan de top was georganiseerd door de International Federation of Medical Students Association naar aanleiding van de Internationale vrouwendag en werd opgeluisterd met twee lezingen. Heleen Mees, econoom, jurist, publicist en medeoprichtster van Women on Top, een organisatie voor vrouwen wereldwijd, nam een vrij radicaal standpunt in: vrouwen moeten fulltime kunnen werken en doorstoten naar de top. Dat dit nu onvoldoende gebeurt is volgens haar vooral economisch gedreven. "Als oppas en huishoudelijke hulp goedkoper worden, gaan er echt meer vrouwen aan het werk."
Rutger Groot Wassink, beleidsmedewerker bij de FNV en de enige man in het gezelschap, vindt het teleurstellend dat relatief weinig vrouwen op topposities terechtkomen. Volgens hem zijn er veel vrouwen vertegenwoordigd in de exacte vakken, de intelligentie en het animo is in zijn visie ruimschoots aanwezig. Hij pleit ervoor dat zowel mannen als vrouwen vier dagen per week werken en dat vrouwen bij een calamiteit in hun sociale omgeving, bijvoorbeeld echtscheiding, zelfstandig blijven en doorgaan met de ontwikkeling van hun expertise.

Vooroordelen
Tijdens de paneldiscussie werd ingegaan op de oordelen en vooroordelen van vrouwen aan de top: 'ik krijg toch geen kinderen om ze straks door een ander op te laten voeden' of 'waarom moet iedereen toch naar de top?' De avond werd besloten met de uitverkiezing van Peerdeman. Tijdens haar 'overwinningsspeech' hield ze de jonge vrouwelijke studenten voor dat alles mogelijk is als je getalenteerd bent en doorzettingsvermogen hebt. "Kijk maar naar mij!"

Edith Krab
bron: Tracer