Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 10.50 uur

Utrecht, 27-03-2009

Gewapende overval

HOUTEN In de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 maart werd een gewapende overval op een horecagelegenheid gepleegd.

Rond 01.15 uur kwam een gewapende man een horecagelegenheid aan het Plein binnen. Hij bedreigde het personeel en eiste geld. Tevens laadde hij meerdere sloffen sigaretten in een vuilniszak. Daarna verliet hij met het geld en de sloffen sigaretten het pand aan de achterzijde.

De politie ging direct met meerdere eenheden naar de horecagelegenheid en de omgeving. De eerste agenten waren in enkele minuten ter plaatse. Bij het onderzoek in de omgeving werd de verdachte niet meer aangetroffen.

De verdachte is een man van 1.75-1.85 meter, normaal postuur en donkere ogen. Hij droeg een grijze lange jas tot boven de knieën.

Aan getuigen van de overval en aan mensen die iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van het Plein, bijvoorbeeld een man die wegrende met een vuilniszak, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Geluidsoverlast

VIANEN Een man veroorzaakte op donderdagavond 26 maart weer geluidsoverlast. De BraTra brak zijn woning open.

Rond 21.00 uur kreeg de politie de melding van geluidsoverlast vanuit een woning aan de Keizerstraat. Agenten gingen ter plaatse en constateerden dat er inderdaad sprake was van geluidsoverlast. Op aanbellen/kloppen en telefoneren werd niet door de bewoner gereageerd. Uit ervaring wisten de agenten al dat de 33-jarige bewoner de woning zwaar had gebarricadeerd. Daarom kwam een Bratra-eenheid van de ME (Brand- en Traangas-eenheid: een eenheid die bijvoorbeeld met speciaal gereedschap een gebarricadeerd pand kan openen) ter plaatse.

Nadat de BraTra het pand had opengebroken, gingen zij de woning binnen. De 33-jarige bewoner werd aangehouden. Daarbij verzette hij zich hevig en werd met de nodige moeite onder controle gebracht. Een agent liep daarbij letsel aan zijn hand op.

De verdachte werd in een politieauto geplaatst, maar verzette zich daarbij zo hevig dat hij de versnellingspook kapot trapte. Daarna werd hij overgeplaatst in een politiebusje, door twee agenten onder controle gehouden en naar het cellencomplex overgebracht. Ook daar bleef hij uiterst agressief. De stereo-installatie in zijn woning werd in beslag genomen.

De agent is naar het ziekenhuis gegaan. Daar bleek dat zijn duim drie weken in het gips moet. Hij deed tegen de Vianees aangifte van mishandeling. De verdachte is voor nader onderzoek in het cellencomplex ingesloten. In januari werd de BraTra al eerder ingezet om in verband met geluidsoverlast de woning van de Vianees open te breken en hem aan te houden.

Woninginbraak

NIEUWEGEIN Twee jongemannen werden op donderdagavond 26 maart aangehouden op verdenking van het plegen van een woninginbraak.

Rond 22.45 uur zag een agent op de Muiderschans vier jongens uit de achtertuin van een woning komen. Bij het zien van de politie, ging het viertal er te voet vandoor. Agenten gingen achter hen aan en één van de verdachten, een 22-jarige jongeman uit Nieuwegein, werd aangehouden. Tevens hielden agenten een 18-jarige jongeman uit Nieuwegein aan, die kennelijk op de uitkijk had gestaan. In de woning aan de Muiderschans bleek inderdaad te zijn ingebroken.

Beide verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en zijn ingesloten. Het onderzoek naar hen en hun medeverdachten wordt voortgezet.

Insluiper betrapt

IJSSELSTEIN Een insluiper werd op donderdagmiddag 26 maart betrapt. Hij wist zonder buit te ontkomen.

Rond 17.30 uur bevond een 19-jarige vrouw zich in een kamer van een bedrijf aan de IJsselstraat. Zij hoorde een geluid vanuit de entree en ging poolshoogte nemen. Zij zag dat een man staan en sprak hem aan. Hij kwam met een smoesje over zijn aanwezigheid daar. Toen zij hem vroeg weg te gaan, pakte hij haar beet, maar zij wist zich los te rukken. De insluiper ging er vervolgens vandoor. De IJsselsteinse rende nog achter hem aan en zag dat hij in de richting van het bruggetje over de IJssel (richting de Poortdijk) wegrende.

Signalement

Lichtgetinte jongeman van 18 20 jaar, normaal postuur, zwart haar, enigszins opgeschoren met bovenop een lichte slag in het halflange haar. Hij droeg een donkere trainingsbroek, een zwarte jas met stiksels in horizontale banen en met een capuchon.

Aan getuigen die de verdachte op of in de omgeving van de IJsselstraat hebben gezien of hem menen te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.