Gemeente Elburg

Samenlevingsvraagstukken onderzoekt informele zorg in kerken

270309 Centrum voor Samenlevingsvraagstukken onderzoekt informele zorg in kerken

Persbericht

Elburg, 27 maart 2009

Centrum voor Samenlevingsvraagstukken onderzoekt informele zorg in kerken

Hoe is het gesteld met de informele zorg binnen de kerkgemeenschappen in de gemeente Elburg? Om dat helder te krijgen, heeft de gemeente Elburg het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken gevraagd om onderzoek te doen naar de informele zorg binnen kerkgemeenschappen.

Met informele zorg wordt onbetaalde zorg bedoeld. Anders gezegd: zorg die gegeven wordt door (kerkelijke) vrijwilligers of zogeheten mantelzorgers, dat zijn mensen die de zorg voor familieleden of kennissen op zich nemen.

Meer oog voor elkaar

De invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft veel teweeggebracht op het gebied van zorgverlening. De overheid wil dat burgers in de samenleving weer meer oog voor elkaar krijgen. Mensen moeten eerst voor elkaar gaan zorgen - in de kring van familie, buurt en wijk - voordat zij gespecialiseerde hulp inroepen. Daarbij ziet de overheid ook een belangrijke rol voor bijvoorbeeld kerken, als organisaties met eigen netwerkstructuren en veel vrijwilligers.

De Nederlandse gemeenten zijn verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de Wmo. Daarbij hoort gemeentelijke ondersteuning voor mantelzorgers en vrijwilligers. Dit maakt het van belang dat gemeenten op de hoogte zijn van de lokale situatie op het gebied van informele zorg, om daar het beleid op te kunnen afstemmen.

Rol van kerken

In dit kader wil de Gemeente Elburg een beeld krijgen van de zorg die nu al door vrijwilligers en mantelzorgers gegeven wordt. In het bijzonder wordt gekeken naar de rol van kerken en maatschappelijke instellingen in de Elburgse samenleving. Het onderzoek van het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken richt zich vooral op de rol van de kerken. Aandachtspunten zijn de samenhang, onderlinge afstemming, knelpunten en hiaten in het zorgaanbod. In regionaal verband loopt een onderzoek naar de informele zorg door vrijwilligersorganisaties en mantelzorgers.

Het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken is onderdeel van de Gereformeerde Hogeschool te Zwolle. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Marleen Kloppenburg-Hobbelink uit Zwolle en Akkie Wiskerke-Oostra uit `t Harde, beide SPH-student aan de Gereformeerde Hogeschool. Het onderzoek - een afstudeerproject van de twee studentes - loopt de komende maanden. Kerken en maatschappelijke organisaties worden hierbij nauw betrokken. Kloppenburg-Hobbelink en Wiskerke-Oostra hopen half juni 2009 de resultaten van het onderzoek te kunnen presenteren. laatst gewijzigd: 27-03-2009 | print deze pagina print deze pagina | download document: 270309 Centrum voor Samenlevingsvraagstukken onderzoekt informele zorg in kerken |