Waterschap Noorderzijlvest


Drenthe overhandigen Watermanifest

Waterschappen Drenthe overhandigen Watermanifest

Publicatiedatum : 27 maart 2009

Op woensdag 25 maart hebben de Drentse Waterschappen een watermanifest overhandigd aan het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe. De gedeputeerden mevrouw T. Klip-Martin en de heer R.W. Munniksma namen namens het college het manifest in ontvangst.

De waterschappen Hunze en Aa's, Noorderzijlvest, Reest en Wieden en Velt en Vecht willen samen met de provincie binnen hun taakvelden inzetten op een mooier Drenthe, met een vitaal platteland, een goede ruimtelijke kwaliteit en een fijne woonomgeving.

Rapport "Drenthe Kiest"

De in Drenthe werkzame waterschappen nemen de uitnodiging van de provincie aan om gezamenlijk de beleidskeuzes van de provincie Drenthe uit te werken tot het omgevingsbeleid. In het rapport `Drenthe Kiest' heeft de provincie Drenthe richtinggevende beleidskeuzes voor het nieuwe omgevingsbeleid vastgelegd.

In het manifest vragen de waterschappen de provincie om een kort omgevingsplan met heldere keuzes over de plaats waar landbouw, natuur of bebouwing de voorrang heeft. De waterschappen pleiten voor een plan op hoofdlijnen, waarin voldoende ruimte voor keuzes in de uitvoering wordt gelaten. Water is als ordenend te beschouwen voor wonen, werken, natuur, landbouw, recreatie et cetera. In alle gevallen zal voldoende open water en ruimte in de beekdalen de extreme stortbuien moeten kunnen opvangen.

De Waterschappen bieden hun kennis aan

Door de klimaatverandering zal veel meer water vastgehouden en geborgen moeten worden dan in het verleden. De waterschappen vragen aan de provincie om de kennis van de waterschappen goed te benutten bij de precieze keuze van de betreffende gebieden. Zij pleiten voor slimme combinaties tussen de wateropgaven en andere functies, om zo ook de kosten betaalbaar te houden. Ook vinden de waterschappen het erg belangrijk dat de provincie in het omgevingsbeleid de randvoorwaarden schept om de maatregelen voor de Europese kaderrichtlijn uit te voeren en passende wateromstandigheden te realiseren voor landbouw, natuur en stedelijk gebied.

Samenwerken aan duurzaam waterbeheer

De waterschappen willen samen met de provincie binnen hun taakvelden inzetten op een mooier Drenthe, met een vitaal platteland, een goede ruimtelijke kwaliteit en een fijne woonomgeving.

De waterschappen vinden dat water een belangrijke rol heeft als het gaat om `de kwaliteit van Drenthe'. De waterschappen willen die eigen rol en verantwoordelijkheid nemen en vragen en verwachten van de provincie hetzelfde. De waterschappen hechten eraan de mogelijkheden van waterschappen en provincie te verbinden en samen te werken aan het duurzame waterbeheer dat Drenthe nodig heeft.

Het motto van het omgevingsbeleid van Drenthe is: Drenthe is kwaliteit, werk eraan!
De waterschappen werken mee.