Ministerie van Defensie

Diemaco geweren aangepast

27 maart 2009, 12.36 uur

De aangepaste Diemaco zal uitvoerig getest worden. Het persoonlijke wapen van de Nederlandse militairen, de Diemaco, wordt ingrijpend aangepast. Defensie tekent vandaag het contract voor deze opdracht met de Canadese firma Colt. Vanaf eind 2009 krijgen alle Diemaco's onder andere een snelrichtmiddel, een voorste handgreep met tweepoot en een verstelbare kolf.

De firma Colt, voorheen Diemaco, gaat alle 25.000 wapens ombouwen, waardoor het optreden van militairen onder uiteenlopende omstandigheden veiliger en makkelijker wordt. Het Canadese bedrijf levert al sinds 1994 wapens, onderhoudsmiddelen en aanvullende artikelen aan de Nederlandse krijgsmacht.

Met de aanpassingen worden onder andere de opgedane ervaringen in Irak en Afghanistan in het wapen verwerkt. Gevechten tijdens deze missies vinden vaker plaats in verstedelijkt gebied en in minder overzichtelijke situaties. Deze omstandigheden vragen om speciale eisen van een wapen.

Aanpassingen

Alle Diemaco's krijgen nu een railsysteem met daarop een snelrichtmiddel, een verstelbare voorste handgreep met tweepoot en een aangepaste vuurregelaar en magazijnpal. Daarnaast een verstelbare kolf voor prettiger gebruik in verschillende schiethoudingen. Voor specifieke functies worden extra aanpassingen gedaan. Gedacht moet worden aan betere richtmiddelen, lichtmodules en laserdoelaanwijzers waarmee doelen gemarkeerd kunnen worden.

Uruzgan Een aangepaste Diemaco met een snelrichtmiddel en een verstelbare kolf en voorste handgreep.

Over 4 jaar zullen alle Diemaco's zijn aangepast. Niet alleen een flinke klus voor de firma Colt, maar ook voor het Marinebedrijf van de Defensie Materieel Organisatie in Den Helder. Hier worden de wapens voorafgaand aan gebruik geheel gereviseerd, gemeten en ingeschoten. Pas dan kunnen de vernieuwde Diemaco's veilig worden overgedragen. De militairen in Uruzgan krijgen de komende maanden al de beschikking over de verbeterde wapens.