Gemeente Valkenswaard

Bevolkingsonderzoek borstkanker van start

Bevolkingsonderzoek borstkanker van start

Van vrijdag 27 maart tot half juli 2009 kunnen alle vrouwen uit Valkenswaard, die geboren zijn in de jaren 1934 tot en met 1959, deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het onderzoek vindt plaats in de onderzoekseenheid op het parkeerterrein van sporthal `Den Dries' aan de Geenhovensedreef . Daar worden vrouwen uitgenodigd met postcode 5551 tot en met 5556. Alle vrouwen die voor het onderzoek in aanmerking komen, krijgen ongeveer 3 weken voor het onderzoek persoonlijk een uitnodiging thuisgestuurd op volgorde van postcode. Zo kunnen vrouwen desgewenst afspreken om samen te reizen.

Opkomst twee jaar geleden

Tijdens de vorige ronde, twee jaar geleden, was de opkomst in Valkenswaard 86,8%. Dit betekent dat 4.365 vrouwen van 50 tot en met 75 jaar hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 61 vrouwen (1,4%) doorverwezen voor nader onderzoek.

Vroege opsporing

Het onderzoek heeft als doel borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het wordt jaarlijks bij ruim 12.000 vrouwen vastgesteld. Als borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing groter. Bovendien is dan vaker een borstsparende behandeling mogelijk. Daarom vindt het onderzoek om de twee jaar plaats. Zo kunnen de meeste afwijkingen tijdig worden ontdekt. Het onderzoek blijft echter een momentopname en kan geen absolute garantie bieden.

Meer informatie

Voor meer informatie en voor het maken of verzetten van een afspraak kunt u terecht bij het Informatiepunt Bevolkingsonderzoek Zuid. Het telefoonnummer is 040-2140030, maandag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.bevolkingsonderzoekborstkanker.nl en www.borstfoto.nl