Gemeente Waddinxveen


College stelt nieuw alcoholverbod in

Vanaf 15 april geldt een alcoholverbod voor een groot deel van de openbare weg. Dat heeft het college van B&W deze week besloten. Met het alcoholverbod wil de gemeente ervoor zorgen dat overlast, vandalisme en vervuiling in een groot gedeelte van de buitenruimte wordt teruggebracht.

Met politie en justitie zijn afspraken om dit alcoholverbod te handhaven. De politie Hollands-Midden constateert met grote regelmaat en bij herhaling dat personen - en dan vooral jongeren in de leeftijd van 14 tot 21 jaar - excessief alcohol gebruiken op de openbare weg. Dit gebeurt in uiteenlopende en in veel meer gebieden dan in de voornoemde besluiten uit 2003 en 2005 zijn opgenomen. Het alcoholgebruik manifesteert zich vooral op of rondom: speelplekken, schoolpleinen, gebedshuizen en begraafplaatsen. Dit heeft ertoe geleid een nieuw alcoholverbod in te stellen.

Het alcoholgebruik in deze gebieden leidt tot overlast, vandalisme, vervuiling van de openbare ruimte, onveiligheid en gevoelens van onveiligheid. Burgers worden geconfronteerd met het alcoholgebruik, de restanten daarvan (afval en glasscherven) evenals de randverschijnselen (o.a. vernieling). Burgers nemen aanstoot aan deze aspecten en beklagen zich daarover voortdurend bij de gemeente en de Politie.

De maatregel past in een bredere aanpak om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Henk Roijers daarover: âAlcohol en jongeren gaan gewoon niet samen. Wetenschappelijk is aangetoond dat alcohol o.a. de groei van de hersenen verstoort. Behalve een alcoholverbod, waarbij je toch meer aan de achterkant van het probleem werkt, zetten we daarom ook in op preventieve maatregelen. Het begint bij het gezin en ook ouders zouden daarom toezicht moeten houden op het gedrag van hun kindâ, aldus Roijers.