FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten stelt bedrijven aansprakelijk voor vergiftiging

FNV Bondgenoten heeft twee bedrijven aansprakelijk gesteld voor schade die opgelopen is door het werken met gegaste containers.

Namens drie werknemers van De Rijke B.V. en A Joure BV stelt de vakbond dat de bedrijven niet voldoende gewaarborgd hebben dat hun werknemers veilig konden werken. De drie chauffeurs kwamen in hun werk regelmatig in aanraking met containers die neurotoxische gassen bevatten.

Jan de Jong, bestuurder FNV Bondgenoten: "In feite zijn deze mensen - en met hen vele anderen - structureel vergiftigd. Wanneer iemand in een keer een grote hoeveelheid gif binnenkrijgt, is vaak meteen duidelijk wat er aan de hand is. Twee van de leden voor wie wij het bedrijf aansprakelijk stellen, kregen bij een incident een grote dosis binnen. De derde heeft heel regelmatig kleine beetjes binnengekregen. Maar vele beetjes maken een hele hoop troep in een lichaam. FNV Bondgenoten vindt dat een bedrijf dat niet voldoende doet om dit soort vergiftiging te voorkomen, verantwoordelijk is voor de problemen die ontstaan. Vandaar dat we ze nu ook aansprakelijk stellen."

FNV Bondgenoten strijdt al langer tegen de gevaren van gegaste containers. Afgelopen jaar zijn er verschillende acties en bijeenkomsten geweest om werknemers, werkgevers, publiek en politiek op de gevaren te wijzen. Helaas is er nog steeds geen structurele oplossing gevonden. Op dinsdag 31 maart spreekt Jan de Jong samen met twee wetenschappers leden van het Europees parlement toe om hen bewust te maken van de problemen. "Ik hoop dat ik hen kan overtuigen dat er snel goede regelgeving over moet komen. Als Europa de gassen verbiedt, heeft dit invloed op de veiligheid van werknemers over de hele wereld. Die keus kan toch niet zo moeilijk zijn?" aldus De Jong.