FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Werknemers Philips hekelen bonuscultuur binnen hun bedrijf

Morgen vindt in Amsterdam de aandeelhoudersvergadering van Philips plaats. Hier staat de bonusregeling van de Raad van Bestuur geagendeerd. Indien Philips beter presteert dan een zogenaamde 'peer-group' dan plukt de Raad van Bestuur daar door een verhoging van de bonus de vruchten van.

"Het bonusvoorstel van Philips is slecht gevallen bij de Philips werknemers", zegt Ron van Baden, bestuurder FNV Bondgenoten. "De werknemers hekelen de bonuscultuur binnen Philips. In toenemende mate constateren we dat de medewerkers het vertrouwen verliezen in het management als gevolg van die cultuur. Philips medewerkers hebben behoefte aan leidinggevenden die hart voor de zaak hebben en begaan zijn met de werknemers. Het gevoel dat medewerkers nu hebben is dat veel leidinggevenden vooral hart voor hun portemonnee hebben en er alles aan doen om hun bonus veilig te stellen."

Volgens de vakbondsbestuurder gaat het om veel meer mensen dan de Raad van Bestuur. "Veel leidinggevenden zijn met het bonusvirus besmet. Philips voert ook een bewust beleid om meer leidinggevenden niet meer onder de cao te laten vallen en te kiezen voor individuele contracten. Deze trend moet gewoon gestopt worden. De Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen geven gewoon het slechte voorbeeld. De Philips medewerkers betichten de Raad van Bestuur dan ook van gebrek aan leiderschap."

Ook voor het dividendbeleid hebben de Philips werknemers geen goed woord over. Jarenlang hebben medewerkers te horen gekregen dat zij het 'kapitaal' van de onderneming vormen. Als beloning zien de werknemers zich geconfronteerd met een loonmaatregel. Van Baden: "En dat terwijl Philips het dividend per aandeel gelijk houdt. Kennelijk weegt aandeelhouderswaarde zwaarder dan het motiveren van eigen personeel. De werknemers mogen de offers brengen en de aandeelhouders steken de winst in de zakken."