Extra behandelplaatsen voor verslaafde veelplegers

Het Ministerie van Justitie heeft vandaag met twaalf zorgaanbieders een overeenkomst gesloten voor de inkoop van extra behandelplaatsen voor verslaafde veelplegers. Doel van de zorgtrajecten is het terugdringen van de recidive bij deze groep door een ingrijpende aanpak van het criminele leefpatroon.

De inkoopovereenkomsten voorzien in extra behandelplaatsen in de tien grootste steden en Maastricht. Het gaat om minimaal 450 zorgtrajecten voor verslaafde veelplegers die kampen met psychiatrische problemen al dan niet in combinatie met een verstandelijke handicap. Voor deze complexe groep justitiabelen was tot nu toe onvoldoende forensische zorg beschikbaar.

Uit onderzoek blijkt dat 'zorg onder drang' effectief kan zijn. Na een behandeling onder drang nemen gebruikers minder middelen tot zich, vertonen ze minder crimineel gedrag en verkeren ze lichamelijk en psychisch in een betere conditie. Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft daarom eerder aangekondigd dat zij het aantal verslaafden dat onder justitiële voorwaarden naar zorg wordt geleid wil verdubbelen van 3000 in 2006 naar 6000 in 2011.

In de drangtrajecten voor verslaafden staat het terugdringen van criminaliteit en recidive voorop. Met een gevangenisstraf als stok achter de deur kan deze vorm van zorg voor verslaafden bijdragen aan het terugdringen van herhalingscriminaliteit.

De inkoopovereenkomsten zijn vandaag ondertekend door directeur-generaal mw. drs. D. ten Hoorn Boer van het Ministerie van Justitie en vertegenwoordigers van de twaalf zorgaanbieders. De contracten hebben een looptijd tot en met 2012.

Noot voor redacties (