Gemeente Baarn

Gemeente kan vergunning weigeren bij vermoeden criminele intenties

De gemeente Baarn heeft beleid vastgesteld waarmee bij bepaalde vergunningaanvragen beter kan worden beoordeeld of de gemeente risico loopt ongewild criminele activiteiten te stimuleren wanneer vergunning wordt verleend. De kans daarop wordt beperkt met behulp van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur, kortweg `Bibob'. Door het nieuwe Baarnse beleid kan de gemeente bepaalde vergunningen voortaan weigeren of intrekken als er een gegrond vermoeden is dat er strafbare feiten zijn gepleegd of zullen worden worden gepleegd.

Voorheen kon het in de praktijk moeizaam zijn een vergunning te weigeren aan personen of organisaties waarvan een sterk vermoeden bestond dat zij daarmee criminele activiteiten wilden ontwikkelen. Met het nieuwe Bibob-beleid kan nu voor bepaalde vergunningaanvragen aanvullende informatie worden gevraagd aan de aanvrager. Met name bij aangevraagde vergunningen voor horecagelegenheden zal er om die aanvullende informatie gevraagd worden.

De extra gegevens die de aanvrager van een vergunning moet overleggen, worden goed bestudeerd. De gemeente vraagt ook elders informatie op en kan eventueel het Bureau Bibob van het Ministerie van Justitie inschakelen. Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek wordt daarna besloten of de vergunning wordt verleend of geweigerd. De Wet Bibob biedt een extra weigeringsgrond als er een risico is dat strafbare feiten zullen worden gepleegd of een vermoeden dat strafbare feiten zijn gepleegd. Ook biedt de wet de mogelijkheid eventuele bestaande vergunningen in te trekken.