Ministerraad


Ondernemingspensioenfondsen kunnen samengaan

Persbericht | 27-03-2009

Ondernemingspensioenfondsen kunnen samengaan. De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een daartoe strekkende wijziging van de Pensioenwet. Het kabinet volgt hiermee een advies van de Stichting van de Arbeid.

Vooral kleine ondernemingspensioenfondsen vinden het steeds moeilijker om te voldoen aan de eisen van de Pensioenwet. Zij hebben moeite om mensen met de benodigde kennis te vinden voor bestuur, deelnemersraad en verantwoordingsorgaan. Daarom willen zij graag samengaan met andere ondernemingspensioenfondsen. Naar verwachting willen zij niet de financiële risico's delen. Ook als zij samengaan, zullen de financiën van de verschillende regelingen gescheiden kunnen blijven.

Het aantal ondernemingspensioenfondsen is de laatste jaren flink afgenomen. In 1998 bestonden nog 938 ondernemingspensioenfondsen, eind 2007 waren dat er nog 597.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.