Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Kenniscentrum GOC presenteert trendrapport en GrafimediaMasters Sterren kijken

Kenniscentrum GOC presenteert trendrapport en GrafimediaMasters Sterren kijken. Dat was het thema van de bijeenkomst die KenniscentrumGOC op 25 maart jongstleden organiseerde in het Utrechtse Sonnenborgh museum & sterrenwacht. Kenniscentrum GOC presenteerde er zijn nieuwste trendrapport: Trends in de creatieve industrie. En daarna werden de winnaars van GrafimediaMasters 2009 gehuldigd: het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van het jaar. Het thema van de bijeenkomst was niet willekeurig gekozen. Er werd in de sterren gekeken naar de toekomst van de creatieve industrie, er werd gekeken naar de sterren van GrafimediaMasters 2009, en er werd naar de sterrenhemel gekeken door de professionele kijkers van de sterrenwacht. De stand van zaken in en toekomst van de creatieve industrie staat beschreven in Trends in de Creatieve Industrie. De nieuwe publicatie - gebaseerd op de meest recente onderzoeken, deels van Kenniscentrum GOC zelf - geeft inzicht in actuele en te verwachten ontwikkelingen in de branche. Het rapport maakt duidelijk dat de creatieve industrie een economische motor van groeiende betekenis is. Kunst, cultuur, entertainment en media zijn een belangrijke sector voor de Nederlandse economie geworden. Ze zorgen voor innovatie, werkgelegenheid en toegevoegde waarde. De creatieve industrie sluit ook naadloos aan bij het streven om van Nederland een kenniseconomie te maken. Onderwijs speelt daarin een cruciale rol.
GrafimediaMasters 2009
Ook leerbedrijven en praktijkopleiders leveren hieraan een belangrijke bijdrage. Tijdens GrafimediaMasters worden ieder jaar het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van het jaar gehuldigd. Onder het motto: erkenning voor leren in de praktijk werd het evenement dit jaar voor de derde keer in successie georganiseerd. PCM in Amsterdam werd uitgeroepen tot beste leerbedrijf 2009. De jury had vooral waardering voor de structurele inbedding van opleidingen in het bedrijfsbeleid en de betrokkenheid en stimulerende rol van het management daarbij. Op de tweede en derde plaats eindigden TDS in Schiedam en Heuvelman/Skala in Culemborg.
Alle voorgedragen bedrijven en praktijkopleiders voldeden aan de beoordelingscriteria, waardoor de jury voor een moeilijke keuze stond om tot drie nominaties te komen. Het verschil tussen de drie besten was zo mogelijk nog lastiger. Bij de praktijkopleiders werd uiteindelijk Rob Wanrooij van Senefelder Misset in Doetinchem aangewezen als beste praktijkopleider 2009. De jury sprak vooral waardering uit voor het feit dat iemand al 30 jaar met enorm enthousiasme leerlingen opleidt in de nabewerking. Iemand die continu met leerlingen aan het werk is. Die bedrijfsbeleid om te investeren in mensen weet om te zetten 2
in de praktijk. Wanrooij werd op de voet gevolgd door Rahim Ali van TDS in Schiedam en Jan Noordeloos van PCM in Amsterdam.
Baken
Met de prijsuitreiking kregen de winnende leerbedrijven en praktijkopleiders de erkenning die zij verdienen. Trends in de Creatieve Industrie maakt duidelijk dat zij niet op hun lauweren kunnen gaan rusten. Volgens het rapport ligt de grote uitdaging voor bedrijfsleven en onderwijs in het binden en boeien van jonge, eigenwijze creatieve mensen. Kenniscentrum GOC voorziet een groeiend belang van creativiteit. In deze trend passen mensen met ondernemerszin. Netwerkers die soepel kunnen werken in combifuncties en multidisciplinaire projecten. Die hun weg weten in de moderne mediawereld waar internet de boel flink heeft opgeschud. Het trekt steeds meer consumentenaandacht en daarmee adverteerders. De gedrukte media zijn echter allerminst uitgespeeld. Kranten en tijdschriften kunnen profiteren van de versnipperde aandacht van de consument. Ze kunnen een baken zijn in een zee van steeds meer TV-kanalen en van een ongeregisseerde online markt, zo vermeldt het trendrapport.
Trends in de creatieve industrie is in pdf te downloaden van de website van Kenniscentrum GOC. Daar kunt u ook een gedrukt exemplaar aanvragen. Kijk voor meer informatie - ook over GrafimediaMasters - op www.goc.nl.


Noot voor de redactie,