Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 27 maart 2009

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van de evaluatie van het Vlaams Personeelsstatuut beslist de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de vakorganisaties, opnieuw principieel tot een correctieve bijsturing van een aantal toepassingsproblemen. Het gaat om enkele inhoudelijke en technische wijzigingen. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van de samenwerking tussen Vlaanderen en de Duitstalige Gemeenschap keurt de Vlaamse Regering het verslag van de werkingsperiode 2007-2008 en het werkprogramma 2009-2010 goed. Het jaarverslag en werkprogramma worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het personeelsplan van het agentschap Toerisme Vlaanderen en aan de daaraan gekoppelde verschuiving van een budget van 750.000 euro tussen de werkingskredieten en de personeelskredieten.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt het Samenwerkingsakkoord goed tussen de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten met betrekking tot de vertegenwoordiging van België in de instellingen van de Benelux Unie. Ze keurt meteen ook principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met het Verdrag tot herziening van het Verdrag tot instelling van de Benelux Unie. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt haar hernieuwde Memorandum of Understanding met de Regering van Mozambique op het vlak van ontwikkelingssamenwerking goed en machtigt de bevoegde minister het Memorandum te ondertekenen. Het nieuwe memorandum wordt afgesloten voor een onbepaalde duur. Het weerspiegelt de huidige omvang van de samenwerking tussen Vlaanderen en Mozambique en integreert de internationaal erkende principes van efficiënte en doeltreffende ontwikkelingssamenwerking.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In het kader van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen beslist de Vlaamse Regering tot beleidsmatige herbevestiging van de bestaande plannen van aanleg voor de natuurlijke en agrarische structuur regio Antwerpse Gordel/Klein Brabant. Tegelijkertijd worden er een aantal beslissingen goedgekeurd in verband met het vervolgtraject van het afbakeningsproces.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit met de coördinatie van de decreetgeving op de ruimtelijke ordening, de zogenaamde Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. In uitvoering van deze Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening keurt de regering principieel een aantal besluiten goed. Die betreffen onder meer de beveiligde zendingen in de ruimtelijkeordeningsregelgeving, sommige aspecten van de planbatenheffing, de regels over de aankoop na weigering van stabiliteitswerken, de dossiersamenstelling van de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning en voor een verkavelingsvergunning, de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, de regeling van sommige onderdelen van de administratieve beroepsprocedure voor stedenbouwkundige of verkavelingsvergunningen, de afwijking van de gewestplannen, de regels voor de opmaak en de actualisering van het plannenregister, de minnelijke schikking, en de berekening en de betaling van de meerwaarde. Over al deze besluiten wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering keurt de oproep goed tot kandidaten voor de Raad voor vergunningsbetwistingen. Die spreekt zich uit over jurisdictionele beroepen die worden ingesteld tegen vergunningsbeslissingen (afleveren of weigeren van een stedenbouwkundige of verkavelingsvergunning) en/of valideringsbeslissingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed dat de organisatie van het permanent secretariaat van de Vlaamse Onderwijsraad regelt, en de specifieke bepalingen voor het personeel ervan. Het gaat om het vaststellen van specifieke graden en hun verdeling over niveaus en rangen, specifieke loopbanen, salarisschalen, regelingen voor specifieke personeelscategorieën en overgangsbepalingen. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Om budget vrij te maken voor een aantal onderwijsinitiatieven beslist de Vlaamse Regering tot gedeeltelijke verdeling van provisionele kredieten voor het begrotingsjaar 2009. De kredieten zullen gebruikt worden voor een praktische opleiding energiezorg in scholen, de samenvoeging van de twee colleges van commissarissen voor hogescholen en universiteiten, de uitvoering van IT-projecten, het talenbeleid in de lerarenopleiding, de uitbreiding van tolkuren, overbruggingspremies in de privésector en de participatie van AGIOn in de DBFM-vennootschap.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke REN Vlaanderen is het centrale expertisenetwerk dat nascholing over ICT-gebruik aanbiedt voor leerkrachten, directeurs, ICT-coördinatoren en lerarenopleiders. De huidige overeenkomst met REN Vlaanderen loopt af op 31 augustus 2009. Een evaluatie moest beslissen over eventuele voortzetting. Omdat de evaluatie vertraging heeft opgelopen, keurt de Vlaamse Regering als overgangsmaatregel een nieuwe beheersovereenkomst met REN Vlaanderen goed voor het werkingsjaar 2009-2010.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering verleent een subsidie van 531.000 euro voor het werkingsjaar 2009 aan de vzw Werkgroep Immigratie in Brussel, voor de realisatie van een project bicultureel onderwijs en een vormingsaanbod voor scholen in Brussel.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Om de uitdagingen op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden, keurde de Vlaamse Regering een tijdelijke premiemaatregel goed voor de arbeidsherverdeling in de privésector. Om deze maatregel te kunnen operationaliseren moeten middelen vrijgemaakt worden. De Vlaamse Regering beslist daarom tot verdeling van een provisioneel krediet om de uitgaven te dekken voor het stimuleren van de arbeidsherverdeling en de arbeidsduurvermindering in de privésector en tot herverdeling van kredieten binnen het programma JD Werk.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Veerle Heeren
De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit dat het toepassingsgebied van de Integrale Jeugdhulp en van de regio's Integrale Jeugdhulp afbakent en de beleidsafstemming Integrale Jeugdhulp regelt. Bedoeling is om niet-professionele vertegenwoordigers van minderjarigen en ouders die lid zijn van de Regionale Stuurgroepen onder de wet over de rechten van de vrijwilliger te laten vallen, zodat zij als vrijwilliger van een beter statuut kunnen genieten en de situatie voor alle vertegenwoordigers in de verschillende overlegorganen in de regio's Integrale Jeugdhulp wordt gelijkgesteld.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering keurt haar Jaarverslag Jeugdbeleid en Kinderrechten aan het Vlaams Parlement en de Kinderrechtencommissaris 2008 goed. Het jaarverslag bevat de jaarlijkse monitoring van het Vlaams jeugdbeleidsplan, de jaarlijkse verslaggeving Kinderrechten en de jaarlijkse verslaggeving over het naleven van de rechten van het kind in die landen en regio's waarmee Vlaanderen samenwerkt. Het jaarverslag wordt overgemaakt aan het Vlaams Parlement en de Kinderrechtencommissaris.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering keurt het voortzetten van de samenwerking goed voor de ontwikkeling van de multimediale site 'Waalse Krook' in Gent. Ze kent ook een investeringssubsidie van 25 miljoen euro toe aan de CVBA Waalse Krook, voor de bibliotheek van de 21ste eeuw in de multimediale site Waalse Krook.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering keurt het beleidsmatige investeringsprogramma voor de periode 2009-2013 ter uitvoering van de Vlaamse Wooncode goed. Het programma houdt een verdeling van de middelen in over sociale koop- en huurwoningen en een regionale spreiding tot op het niveau van gemeenten of groepen van gemeenten. Het gaat om de tweede stap in de planning van het Vlaamse woonbeleid, na de vernieuwde procedure voor uitvoeringsprogramma's voor sociale woonprojecten.

Op voorstel van minister Marino Keulen Michel Carlier, Didier Detollenaere en Anne Martens worden, met ingang van 1 juni 2009, benoemd tot arrondissementscommissaris bij respectievelijk de provinciegouverneur van Limburg, van Oost-Vlaanderen en van West-Vlaanderen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt Het decreet met de algemene regels voor de erkenning en basissubsidiëring van mobiliteitsverenigingen en koepels van verenigingen en de subsidiëring van mobiliteitsprojecten is op een aantal punten gewijzigd. Na advies van de SERV, de Mobiliteitsraad Vlaanderen (MORA) en de Raad van State wordt het bijbehorende besluit van de Vlaamse Regering definitief aangepast. Het gaat om een aantal technische aanpassingen, het aanbrengen van meer sturende elementen en een uitbreiding van het toepassingsgebied.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt In navolging van een arrest van het Hof van Beroep in Brussel duidt de Vlaamse Regering 326.568 euro aan als lasten voor het Vlaams Fonds voor Lastendelging. Het gedeelte ten laste van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie wordt geprefinancierd door het Vlaams Fonds voor de Lastendelging. Het gaat om een geschil met beschutte werkplaatsen over de uitbetaling van subsidies voor het loon en de sociale lasten van een aantal werknemers.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met het gewijzigde Koninklijk Besluit over het verlenen van opleidingsdiensten aan treinbestuurders en treinpersoneel. Het Koninklijk Besluit wil de verplichting voor opleidingsinstellingen om over een simulator te beschikken opgeven en de minimumduur van de opleidingen verminderen, in uitvoering van de wet over de exploitatieveiligheid van de spoorwegen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van federaal ministerieel besluit tot goedkeuring van het bestek voor veiligheidspersoneel van de gebruikers van spoorweginfrastructuur. Het bestek omschrijft de criteria van vakbekwaamheid en medische en psychologische geschiktheid waaraan de verschillende groepen van personeelsleden met een veiligheidsfunctie moeten voldoen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met het voorstel van resolutie over de invoering van een ecoscorevignet voor voertuigen. De ecoscore is een milieuscore voor voertuigen, waarbij verschillende impactfactoren in rekening worden gebracht. Een ecoscorevignet geeft een algemener beeld van de milieuvriendelijkheid dan de CO2-uitstoot die momenteel voor elk nieuw voertuig wordt aangegeven. De regering stemt echter niet in met de verplichte, zichtbare aanbrenging van het etiket op alle in België ingeschreven voertuigen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan haar besluit over de vergoeding van wildschade veroorzaakt door niet-bejaagbaar wild en de vergoeding van schade door beschermde soorten. Het gaat om schade aangericht door houtduiven, vossen, evers of wilde zwijnen en door al of niet beschermde ganzensoorten. Om een administratieve procedure te introduceren voor de vergoeding van deze wildschade wijzigde de Vlaamse Regering artikel 25 van het Jachtdecreet. Zo wordt vermeden dat er voor elk wildschadegeval naar de vrederechter zou moeten worden getrokken. Deze decreetswijziging voorzag ook een aantal opdrachten voor de Vlaamse Regering, die met dit besluit worden uitgevoerd. Tegelijk bepaalt het besluit de datum waarop de decreetswijziging in werking treedt. Over dit besluit wordt advies ingewonnen van de Vlaamse Hoge Jachtraad, de Vlaamse Hoge Raad voor Natuurbehoud en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na onderhandelingen met de sociale partners en na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het agentschapsspecifieke personeelsstatuut van het agentschap Waterwegen en Zeekanaal.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering deelt de volgende wegvakken in bij de gemeentewegen: N36e, Deerlijksestraat, Deerlijksesteenweg, tussen kmp. 0,000 en 1,475 gelegen op het grondgebied van de stad Harelbeke; N9 Kazernevest, Langestraat, Hoogstraat, Mallebergplaats, P. Stockstraat, Grote Markt, Eiermarkt tussen kmp. 92,971 en 94,520; N374 Genthof tussen kmp. 0,350 en 0,605; N50 S. Stevinplein, Steenstraat, Grote Markt tussen kmp. 105,363 en 105,722; N50 Katelijnestraat, Mariastraat, tussen kmp. 104,402 en 105,214, gelegen op het grondgebied van de stad Brugge. De wegvakken N454 Markt-Stationsstraat tussen kmp. 22,068 en 22,327 en N462 Hoogstraat tussen kmp. 15,413 en 15,666 worden overgedragen aan de stad Zottegem, die daarvoor een investeringssubsidie ontvangt voor het in goede staat brengen van de weg.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist de trekweg 'Vinderhoutsedam', gelegen langsheen de R4 Grote Ring om Gent, op het grondgebied van de gemeente Lovendegem, in te delen bij de gemeentewegen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Europese Richtlijn over de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai heeft tot doel in Europa een gemeenschappelijke aanpak in te voeren met het oog op het vermijden of verminderen van schadelijke effecten van blootstelling aan omgevingslawaai. De Vlaamse Regering keurt in dit kader de lijsten goed van belangrijke wegen, spoorwegen en agglomeraties die in een tweede fase van de implementatie van deze richtlijn aan de Europese Commissie moeten worden bezorgd. Ze keurt ook de strategische geluidsbelastingskaarten met betrekking tot de belangrijke spoorwegen, wegen en luchthavens goed. Die worden ook aan de Europese Commissie overgemaakt.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de sectorale regelgeving over Leefmilieu, Natuur en Energie verder aanpast aan het Kaderdecreet Bestuurlijk Beleid. Het vormt een beperkt aanvullend besluit op het besluit van 7 maart 2008, dat al tot doel had de aanpassingen die voortvloeiden uit het Kaderdecreet Bestuurlijk Beleid door te voeren in de bestaande regelgeving. Het aanpassingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Eind november vorig jaar keurde de Vlaamse Regering de aanwerving goed van 8 VTE niveau C en 2 VTE niveau A bij het Agentschap Natuur en Bos. In dit kader beslist ze nu tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet binnen het beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Energie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Door de goedkeuring van het verzameldecreet 2008, met diverse bepalingen over energie, leefmilieu, openbare werken, landbouw en visserij, kreeg de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) er een nieuwe decretale opdracht bij: het uitvoeren van de taken van de reguleringsinstantie zoals voorzien in het Drinkwaterdecreet. In dit kader keurt de Vlaamse Regering een addendum goed bij de beheersovereenkomst 2008-2010 van de VMM. Ze beslist ook tot aanwerving van 3 VTE bij de VMM voor de operationalisering van de regeluringsinstantie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De VREG, de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt staat in voor het toekennen van groenestroomcertificaten. Door de exponentiële stijging het afgelopen jaar heeft de VREG urgente behoeften aan extra personeelsbudget. De Vlaamse Regering keurt daarom de aanwervingen van 5 VTE goed binnen de VREG, met een jaarlijkse kost van 270.000 euro. Daarvoor beslist ze ook tot gedeeltelijke herverdeling van een provisioneel krediet in het begrotingsjaar 2009 ten belope van 158.000 euro en keurt ze de aangepaste VREG-begroting goed.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 732.000 euro aan Voka- Kamer van koophandel Limburg, voor de uitvoering van het EFRO-project 'kmo Internationaal en Innoveren' tijdens de periode 1/09/2008 tot 31/08/2010. Het project kadert in het Doelstelling 2 - programma Vlaanderen 2007-2013 en wil internationaal ondernemen bevorderen bij de bedrijven en op die manier zorgen dat zij opgewassen zijn tegen de gevolgen van de globalisering.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het addendum aan de overeenkomst 2007-2011 over de inschakeling van de expertise van de Volkssterrenwachten in het actieplan Wetenschapscommunicatie. De overeenkomst voorzag dat naast het jaarlijkse subsidiebedrag per volkssterrenwacht ook elk jaar één volkssterrenwacht eenmalig een bedrag kon aanvragen voor de investering in nieuwbouw, renovatie of verfraaiing van de gebouwen. Tijdens de periode 2003-2008 hebben elk van de zes volkssterrenwachten deze investeringssubsidie eenmaal aangevraagd. Omdat het niet de bedoeling is deze investeringsronde nogmaals te doorlopen, wordt een addendum aan de subsidieovereenkomst toegevoegd zodat de eenmalige investeringssubsidie na 2008 niet meer wordt toegekend.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Naar aanleiding van een interne en externe evaluatie van de Waarborgregeling, een wijziging van de Europese steunmaatregelen en een reeks besprekingen met de deelnemende financiële instellingen in de loop van 2007 wordt voorgesteld de wettelijke basis van de Waarborgregeling voor kmo's op een aantal punten bij te sturen. Het gaat onder meer om het opentrekken van de waarborgregeling naar operationele en onroerende leasing, het laten ressorteren van de regeling onder de vernieuwde deminimisregeling, het voorzien van mogelijke differentiatie naar verschillende doelgroepen en een gewijzigde budgetverdeling onder waarborghouders. In dit kader beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, tot definitieve wijziging van het Tweede, Derde en Vierde Waarborgbesluit.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 een subsidie toe van 655.000 euro aan de vzw Ondersteuningsstructuur Bijzondere Jeugdzorg in Brussel, voor het organiseren van het project 'Ondersteuning van de Bijzondere Jeugdbijstand'. De subsidie is bedoeld voor personeelskosten en werkingsmiddelen.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 een subsidie toe van 360.000 euro aan de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde in Gent voor het voortzetten van het residentiële kortdurende jongerenprogramma De Sleutel, een behandelingscentrum voor minderjarigen met een verslavingsproblematiek.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Gemeenschap financiert negen Vlaamse expertisecentra voor dementie, verspreid over Vlaanderen. Voor een optimale samenwerking is het overkoepelend en coördinerend Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw opgericht. De Vlaamse Regering keurt nu het convenant goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw in Wilrijk, en kent voor het werkjaar 2009 een subsidie toe van 167.000 euro.

Op voorstel van minister Veerle Heeren Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de organisatie van opvoedingsondersteuning. Het regelt onder meer de organisatie en de opdrachten van het lokaal beleid in verband met opvoedingsondersteuning, de taken van de Vlaamse coördinatoren opvoedingsondersteuning en de organisatie en de werking van het Vlaams Expertisecentrum voor Opvoedingsondersteuning.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering kent voor 2009 een subsidie toe van 175.000 euro aan het Medisch Sociaal Opvangcentrum van Antwerpen voor de organisatie van de Vlaamse coördinatie van spuitenruil. Door injecterende druggebruikers te voorzien in steriel materiaal en door gebruikte naalden te verzamelen, tracht de overheid om de gezondheidsschade door infectieziekten bij deze doelgroep, hun omgeving en de rest van de maatschappij, te beperken. Tegelijk keurt ze de voorstellen goed voor nieuwe convenanten met de Medisch Sociale Opvangcentra voor de uitvoering van het Vlaams programma spuitenruil in de periode 2009-2011 en verleent delegatie aan de Vlaamse minister bevoegd voor gezondheidsbeleid om tijdens de looptijd van deze convenanten jaarlijks subsidies toe te kennen.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering keurt een besluit goed dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) een reglementaire grondslag geeft voor de organisatie en subsidiëring van de opvang van personen met een handicap in een noodsituatie. Het kan gaan om personen met een handicap die, ofwel al ondersteuning krijgen eventueel van een voorziening erkend en gesubsidieerd door het VAPH of geregistreerd zijn bij de Centrale Registratie Zorgvragen, ofwel nog niet geregistreerd zijn en nog geen dossier bij het VAPH hebben.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de zorg- en bijstandsverlening in de thuiszorg. Het komt tegemoet aan de problematiek van de rechtsonzekerheid - door onder meer de introductie van zorgkundigen - die zich het meest acuut stelt bij de doelgroep van de verzorgenden, die tewerkgesteld worden door de diensten voor gezinszorg. Het uitvoeringsbesluit komt in de plaats van het huidige statuut van de verzorgende in de thuiszorg.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering kent voor dit jaar 289.000 euro subsidie toe aan vzw De Grote Robijn voor het organiseren van het project crisisontheming als time out 'La Strada'.

Op voorstel van minister Veerle Heeren In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering voor dit werkingsjaar volgende subsidies toe: 645.000 euro aan de vzw Alba in Brussel voor de organisatie van onthemende projecten en voor het stimuleren en ondersteunen van innovatie; en 241.000 euro aan vzw Albezon in Gent voor het organiseren van individuele onthemings-, integratie- en ervaringsprojecten.

Op voorstel van minister Veerle Heeren In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering voor dit werkingsjaar volgende pedagogische projecten subsidies toe: 167.000 euro aan vzw Jongerencentrum CIDAR in Kortenberg voor de ondersteuning van het onderwijsaanbod CIDAR; 193.000 euro aan vzw Oranjehuis in Kortrijk voor het Trainingscentrum en 165.000 euro aan vzw Binnenstad in Brugge voor het project Prusik.

Op voorstel van minister Veerle Heeren In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering voor dit jaar 202.000 euro subsidie toe aan vzw Jongerenwerking Pieter Simenon in Lommel voor het project gestructureerde kortdurende residentiële begeleiding.