Vlaamse Overheid

Antwerpen ruimtelijk vast en versterkt deze

Vlaamse Regering legt open ruimte rond Antwerpen ruimtelijk vast en versterkt deze

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 27 maart 2009

"Vandaag herbevestigen we met de Vlaamse Regering 9670 ha landbouwgebied rond Antwerpen.", zegt minister Dirk VAN MECHELEN. "Hiermee brengen we de langverwachte rechtszekerheid voor talloze land- en tuinbouwers. Tegelijk bewaren we de open ruimte".

Voorgeschiedenis

In uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen moet in Vlaanderen 750.000 ha landbouw, 150.000 ha natuur en 10.000 ha bijkomend bosgebied worden vastgelegd. Hiervoor werd sinds oktober 2003 een hele reeks planningsprocessen opgestart om gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur af te bakenen. Vlaanderen is hiervoor ingedeeld in 13 regio's. Ze worden gegroepeerd in 4 reeksen behandeld. Op dit ogenblik zijn er 3 reeksen -goed voor 9 gebieden- volledig afgerond. Met dit afbakeningsproces werd de vierde en laatste reeks opgestart. Antwerpen is het 10^e van de 13 gebieden dat aangepakt wordt. De overige gebieden zullen ook nog deze legislatuur afgerond worden.

"We zitten dus nog volledig op schema", aldus Minister Van Mechelen."Met deze beslissing hebben we al 434.000 ha landbouwgebied vastgelegd;"

Afbakeningsproces Antwerpen

Het tiende afbakeningsproces zorgt voor de vastlegging van de open ruimte rond Antwerpen, de zogenaamde Antwerpse gordel en Klein Brabant. Het overleg in het hele proces werd voor deze regio opgestart in maart 2007, waarbij de provincies, de gemeenten en de belangrijkste belangengroepen (landbouworganisaties, natuur- en bosverenigingen) betrokken zijn geweest.

Versterking landbouw

Het planningsproces van dit buitengebied gebeurt op basis van een grondige analyse van de gehele streek dat leidt tot een gewenste ruimtelijke structuur voor landbouw, natuur en bos in deze regio. Het overleg resulteerde uiteindelijk is een kaart waarin gebieden aangeduid zijn waar het huidige gewestplan `herbevestigd' wordt. Concreet betekent dit dat de huidige bestemmingen gehandhaafd blijven. Hiermee wordt 9670 ha landbouwgebied rond Antwerpen aangeduid, waarbij expliciet rekening gehouden wordt met de aanduiding en versterking van o.a. de glastuingebieden te Ranst, Vremde en Broechem. Daarnaast is evengoed nadruk gelegd op landbouw in openruimtegebieden die dan weer bouwvrij worden gehouden.

Versterking groengebieden en open ruimte

Antwerpen stad is een dicht bebouwd gebied. Minister Van Mechelen vond het uitermate belangrijk om het groen dat er is te versterken vanuit het buitengebied. De afbakeningen die vandaag door de Vlaamse Regering werden goedgekeurd versterken inderdaad vanuit het buitengebeid de `groene vingers' in het hoofdstedelijk gebied Antwerpen, zowel het groen dat tot in de kern dringt als het groen rondom de stad. Het verstedelijkt gebied sluit namelijk aan op de stadsrandbossen te Aartselaar, het Moretusbos, het Zoerselbos en andere. De specifieke groenelementen zullen de komende jaren nog geconcretiseerd worden in ruimtelijke uitvoeringsplannen, wat in casu zal resulteren in 550 ha extra bosgebied.

"Op die manier sluiten deze afbakeningsprocessen van landbouw, natuur en bos naadloos aan bij het ruimtelijke uitvoeringsplan voor de hoofdstedelijk gebied Antwerpen, waarvan de procedure eveneens lopende is ", aldus de minister.

Versterking economisch potentieel

Gezien de bijzondere positie van Antwerpen wordt in de afbakening van het buitengebied ook rekening gehouden met het strategisch plan van de haven en de toekomstige logistieke ontsluitingen die hiervoor nodig zijn. In klein Brabant is dan weer ruimtelijk rekening gehouden met de functie van de economisch knooppunten en logistieke ondersteuning.

"Met de afbakeningsplannen voor het buitengebied van Antwerpen hielden we rekening met de open ruimte, met landbouw, met groen en met de economische noodzaken. Dat was een huzarenstuk.", aldus minister Van Mechelen. "Op deze manier heeft de afbakening van natuur, landbouw en bos in deze regio een zeer divers plaatje gekregen, waarbij er bijzondere aandacht besteed werd aan het vrijwaren van de zo gegeerde en noodzakelijk open ruimte in en rond dit grootstedelijk gebied."

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be