Vlaamse Overheid

uitvoeringsbesluiten voor vlotte inwerkingtreding van de nieuwe decreten ruimtelijke ordening en grond- en pandenbeleid.

Vlaamse Regering zorgt via uitvoeringsbesluiten voor vlotte inwerkingtreding van de nieuwe decreten ruimtelijke ordening en grond- en pandenbeleid.

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 27 maart 2009

"Vandaag staan er al 13 uitvoeringsbesluiten op de ministerraad die moeten zorgen voor een vlotte inwerkintreding van de decreten voor ruimtelijke ordening en grond- en pandenbeleid", stelt minister Dirk VAN MECHELEN. "En dit is nog maar het begin. In de komende weken volgen er nog 26."

Op 18 maart jl. werden de decreten ruimtelijke ordening en grond- en pandenbeleid door het Vlaams Parlement goedgekeurd. Vandaag worden ze bekrachtigd door de Vlaamse Regering, zodat het enkel nog een kwestie van verschijnen in het Staatsblad is. Daarmee staat vast dat ze op 1 september 2009 in werking kunnen treden.

Met het decreet ruimtelijke ordening werden heel wat concrete vragen van de bevolking opgelost. Het garandeert meer rechtszekerheid, snellere administratieve procedures en een doeltreffende ruimtelijke ordening. Het decreet grond- en pandenbeleid op zijn beurt wil ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk mensen onderdak hebben in zowel een kwalitatieve als betaalbare woning. Het decreet wil zowel het aanbod aan sociale woningen vergroten als tienduizenden betaalbare kavels en koopwoningen extra voorzien. Tegelijk wordt de leefbaarheid van de steden verhoogd door verkrotting en leegstand aan te pakken. Beide decreten zijn dus uitermate belangrijk en verdienen een feilloze inwerkingtreding.

"De decreten zijn per definitie algemeen en moeten concretere invulling krijgen via uitvoeringsbesluiten", aldus de minister. "Daarom werken we intensief en nauwgezet verder aan deze besluiten die de uitvoering en interpretatie van de decreten glashelder moeten maken voor iedereen die er mee werkt. Ik wil ze maximaal klaar hebben voor 1 september, de datum waarop de nieuwe regelgeving in werking treedt."

Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening

Een eerste noodzakelijk instrument dat de minister van ruimtelijke ordening wil aanreiken is een `Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening'. In de loop van de jaren zijn er niet minder dan 20 aanpassingen geweest aan het decreet ruimtelijke ordening. Minister Van Mechelen wil dan ook een vlot hanteerbare regelgeving brengen en zal de teksten nu coördineren. Hoofddoel hierbij is kort aan te sluiten bij de bestaande teksten maar dan met een vlotte leesbaarheid, een logische nummering en een makkelijke herkenbaarheid van alle artikelen. Zo zullen bijvoorbeeld alle artikelen die beginnen met een 4 handelen over het vergunningenbeleid. Ook de definities, de ruimtelijke planning en het handhavingsbeleid krijgen vaste rubrieken.

In deze codex worden ook twee concordantietabellen opgenomen. Professionals die de huidige wetgeving op hun duimpje kennen en voortdurend werken met de artikelen, zullen bijzonder geholpen zijn met beide tabellen waarbij in de eerste een verwijzing gemaakt wordt van de oude nummering naar de nieuwe en in de tweede tabel omgekeerd.

Andere uitvoeringsbesluiten die vandaag al op de agenda staan behandelen onder meer de oprichting van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, de minnelijke schikkingen, de elektronische beveiliging van bepaalde aanvragen en zo meer.

"Ik streef met deze 39 uitvoeringsbesluiten maximaal na dat beide decreten op 1 september probleemloos ingang vinden", besluit minister Van Mechelen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be