Vlaamse Overheid

schikking voor beperkte inbreuken tegen de ruimtelijke ordening substantieel uit.

Vlaamse Regering breidt minnelijke schikking voor beperkte inbreuken tegen de ruimtelijke ordening substantieel uit.

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 27 maart 2009

Op voorstel van Dirk VAN MECHELEN, Vlaams minister van Ruimtelijk Ordening, keurde vandaag de Vlaamse Regering diverse uitvoeringsbesluiten goed aangaande het nieuwe decreet Ruimtelijke Ordening dat op 18 maart ll. door het Vlaams Parlement werd goedgekeurd. Meest opvallend uitvoeringsbesluit is de fors uitgebreide mogelijkheid tot minnelijke schikking. De minnelijke schikking zal voortaan niet louter betrekking kunnen hebben op de betaling van een geldsom, maar ook op de uitvoering van bouw- of aanpassingswerken, indien niet kon worden geregulariseerd.

"Het decreet Ruimtelijke Ordening komt onder andere tegemoet aan een behoefte die al lang bestaat in Vlaanderen, namelijk de mogelijkheid voor een burger om zich na een beperkte overtreding op ruimtelijke ordening opnieuw in orde te stellen met de regelgeving", aldus de minister. "De minnelijke schikking is hier een degelijk instrument voor. De modaliteiten en voorwaarden waaronder deze minnelijke schikking mogelijk is, werden vastgelegd in het uitvoeringsbesluit dat de Vlaamse regering vandaag goedkeurde."

Voor heel wat beperkte overtredingen in ons land zijn minnelijke schikkingen mogelijk. Denk maar aan een hele reeks verkeersovertredingen. Tot op heden was dit voor inbreuken tegen de ruimtelijke ordening nauwelijks mogelijk. Dankzij het nieuwe decreet ruimtelijke ordening en het bijbehorende uitvoeringsbesluit worden de mogelijkheden flink uitgebreid. De overtreder kan aan de stedenbouwkundige inspecteur vragen om hem in staat te stellen, op basis van vrijwilligheid, de ruimtelijke ordening te herstellen. Dit kan enerzijds door een herstel in de oorspronkelijke staat of door een regularisatievergunning. Het kan anderzijds - en dit is nieuw- door bouw- of aanpassingswerken. De minnelijke schikking kan ook de betaling van een geldsom inhouden.

Het decreet verruimt ook het toepassingsgebied en de reikwijdte van de minnelijke schikking, nader gespecificeerd in de uitvoeringsbesluiten. De minnelijke schikking is in de meeste gevallen mogelijk, behalve wanneer de houding van de overtreder onverzoenbaar is met een regeling in der minne. De regelgeving voorziet dat een schikking bijvoorbeeld niet mogelijk is bij zeer ernstige overtredingen zoals het verrichten van handelingen in strijd met een stakingsbevel of in strijd met de stedenbouwkundige voorschriften aangaande de voor het gebied toegelaten bestemmingen. Een minnelijke schikking is evenmin mogelijk in het geval van recidive of indien meer dan 3 misdrijven vastgesteld worden.

Een minnelijke schikking wordt toegestaan door de stedenbouwkundige inspecteur, ook indien het misdrijf het voorwerp zou kunnen uitmaken van een "lokale" herstelvordering. Het wordt met andere woorden een instrument waarbij de stedenbouwkundige inspecteur de overtreder in staat kan stellen om de goede ruimtelijke ordening snel en op vrijwillige basis te herstellen.

De voorwaarde dat slechts tot minnelijke schikking kan worden overgegaan na een akkoord van de procureur des Konings, blijft ook in het nieuwe recht behouden. Het is immers evident dat de minnelijke schikking erop gericht is om zowel de herstelvordering als de strafvordering te doen vervallen.

Het is de Hoge Raad voor handhavingsbeleid die op gemotiveerd verzoek van de overtreder bemiddelt tussen stedenbouwkundige inspectie en overtreder indien het overleg tussen beiden afgesprongen is of principieel geweigerd. Uiteraard kan geen bemiddelingspoging worden ondernomen als de stedenbouwkundige inspecteur een minnelijke schikking weigert op grond van een niet-akkoord van het Openbaar Ministerie. In dat geval wordt de gewone weg gevolgd namelijk die langs het gerecht.

"Een minnelijke schikking is maar mogelijk voor zover zij niet leidt tot een toestand die strijdig is met andere wetten en decreten.", verduidelijkt minister Van Mechelen. "Bouw- of aanpassingswerken die het onderdeel uitmaken van een minnelijke schikking beogen een herstel van de legaliteit. Of anders toch minstens de modulering van de illegale situatie naar een met de goede ruimtelijke ordening verenigbare toestand."

Dit besluit treedt samen met het decreet in werking op 1 september 2009.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be