Vlaamse Overheid

kandidaatstelling voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen

Vlaamse Regering lanceert oproep tot kandidaatstelling voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 27 maart 2009

In het recente decreet voor ruimtelijke ordening, door het Vlaams Parlement gestemd op 18 maart jl., werd de Raad voor Vergunningsbetwistingen opgenomen. Vandaag lanceerde de Vlaamse Regering op voorstel van minister Dirk VAN MECHELEN een oproep tot kandidaatstelling.

"Al meerdere jaren worden er jaarlijks een 400-tal beroepen ingesteld bij de minister." aldus de minister. "Dat is vanaf nu verleden tijd. We stellen een rechtscollege in dat deze taak ter harte kan nemen."

Op dit ogenblik kan een vergunningsdossier in de ruimtelijke ordening drie keer zowel inhoudelijk als wettelijk worden beoordeeld. Dat is bij de aanvraag bij de gemeente, in beroep bij de provincie en desgevallend wordt er een bijkomende beroep ingesteld bij de minister. Deze laatste beslissing kan dan nog aangevochten worden bij de Raad van State. Dit vergt nodeloos veel tijd en energie. In de toekomst wordt de provincie de laatste instantie waar een beroep behalve wettelijk ook inhoudelijk kan worden bekeken. De nieuwe Raad voor Vergunningsbetwistingen zal de hoogste instantie zijn waar een beroep
-uitsluitend- wettelijk kan getoetst worden.

De Raad voor vergunningsbetwistingen spreekt zich als administratief rechtscollege uit over beroepen die worden ingesteld tegen bepaalde vergunningsbeslissingen genomen in laatste administratieve aanleg die betrekking hebben op het afleveren of weigeren van een stedenbouwkundige of verkavelingsvergunning. De Raad spreekt zich ook uit over bestuurlijke beslissingen over de validering of de weigering tot validering van een `as built-attest'. De Raad kan ten slotte beslissingen vernietigen indien ze onregelmatig zijn of een bestuur bevelen een nieuwe beslissing te nemen.

In de Raad zetelen 5 raadsleden, 2 griffiers en 5 adviseurs. De raadsleden worden aangeduid door de Vlaamse Regering op grond van een screening en een voordracht door de Hoge Raad voor het Herstelbeleid. De raadsleden worden benoemd voor het leven. Vervolgens duidt de Raad zelf de griffiers, adviseurs en de administratieve personeelsleden aan.

Er zijn heel wat betrokkenen die bij deze Raad een beroep kunnen indienen -op voorwaarde dat ze eerst beroep hebben ingediend bij de deputatie van hun provincie- namelijk de aanvrager zelf, de vergunningverlenende bestuursorganen, de Gewestelijk Stedenbouwkundig Ambtenaar, adviesinstanties, de zogenaamde gehinderden en tenslotte belangenverenigingen. Tegen de uitspraak van de Raad is een vorm van "Cassatieberoep" mogelijk bij de Raad van State.

"Nu kan het meerdere jaren duren alvorens een burger definitief rechtszekerheid krijgt na een uitspraak van de Raad van State. Met deze nieuwe raad is het de bedoeling de volledige procedure danig te stroomlijnen, waarbij de nieuwe raad na enkele weken een uitspraak doet en de burger na enkele maanden definitieve rechtszekerheid krijgt", duidt minister Van Mechelen het belang van dit administratief rechtscollege.

Dit nieuwe rechtscollege treedt samen met het nieuwe decreet in werking op 1 september 2009.

Oproep tot kandidaatstelling

De Vlaamse Regering deelt mee dat de vijf functies van raadslid van de Raad voor Vergunningsbetwistingen open verklaard worden.

De raadsleden ontvangen de bezoldiging, de toelagen en de vergoedingen die gelden in hoofde van de graad van secretaris-generaal bij de Vlaamse overheid.

Enkele van de voorwaarden tot kandidaatstelling zijn het hebben van een masterdiploma in de rechten, tenminste 37 jaar oud zijn en minstens 10 jaar nuttige ervaring hebben op het gebied van het Vlaamse ruimtelijkeordeningsrecht.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be