Vlaamse Overheid

borstkankerscreening

Limburg en Antwerpen koplopers borstkankerscreening

Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 27 maart 2009

De Limburgse gemeenten Lommel, Hamont-Achel, Bocholt en Neerpelt en de Antwerpse gemeenten Boechout en Lint hebben als eersten de Vlaamse doelstelling van 75% borstkankerscreening van de doelgroep vrouwen tussen 50 en 69 jaar gehaald.

Momenteel neemt 48,8 % van alle Vlaamse vrouwen tussen 50 en 69 jaar deel aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Dat aantal moet nog groeien, want elke vrouw die regelmatig deelneemt aan het bevolkingsonderzoek reduceert haar risico op borstkanker met de helft. De Vlaamse gezondheidsdoelstelling borstkankeropsporing stelt dat tegen 2012 75% van de vrouwen tussen 50 en 69 hun borsten laten screenen. Op die manier kunnen meer kankers tijdig opgespoord worden.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren is verheugd dat de goede samenwerking tussen de Logo's (vzw's voor Lokaal Gezondheids Overleg die zorgen voor de concrete uitwerking van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen), de centra voor borstkankeropsporing, de gemeentebesturen, artsen, ziekenfondsen en vrouwenorganisaties zijn vruchten afwerpt. De hoge deelnamegraad aan het bevolkingsonderzoek in de 6 gemeenten kon enkel bereikt worden dankzij de inspanningen van voornoemde mensen en organisaties, die sensibiliseringsacties en informatiesessies over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker organiseren in de gemeenten.

Minister Heeren roept alle Logo's en betrokken organisaties in de andere Vlaamse gemeenten op om extra inspanningen te leveren opdat de gezondheidsdoelstelling inzake het terugdringen van borstkanker spoedig bereikt kan worden.

Eerder deze maand ondertekende zij op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid een nieuw protocolakkoord over de borstkankeropsporing. Hierdoor worden de samenwerkingsafspraken over onder meer de financiering van de screeningsmammografieën bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar met ingang vanaf dit jaar met 5 jaar verlengd. De samenwerkingsafspraken houden in dat de screening voor deze vrouwen gratis is.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Paskal Deboosere, Woordvoerster van minister Veerle Heerlen Tel: 02 552 64 89
GSM: 0496 56 75 69
Email: paskal.deboosere@vlaanderen.be