UMC Utrecht


Huisartsassistent bespaart tijd

In opdracht van het ministerie van VWS is de introductie van de Physician Assistant in opleiding - in de Huisartspraktijk (PAio-H) geëvalueerd door het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde van het UMC Utrecht. De inzet van de POH en de PAio-H in een huisartsenpraktijk leidt ieder tot een tijdsbesparing voor de huisarts van ruim 7%. De inzet van beide disciplines binnen een huisartsenpraktijk leidt tot ruim 18% minder verrichtingen voor de huisarts. Inzet van de PAio-H en POH leiden daarnaast tot een breder aanbod van zorg. In het onderzoek zijn de gegevens vergeleken van 14 praktijken met een PAio-H met 63 praktijken zonder PAio-H, al dan niet met een Praktijkondersteuner Huisarts (POH).

De PAio-H en POH kunnen werken als supplement en als substituut voor de huisarts. Als zij werken als supplement, leveren zij diensten die kunnen worden beschouwd als aanvulling of uitbreiding van de verrichtingen van de huisarts. Als zij werken als substituut voor de huisarts, doen zij verrichtingen die anders door de huisarts zelf worden gedaan. De waarde is dan vooral het verminderen van de werklast van de huisarts.

In vergelijking met de praktijken zonder PAio-H en zonder POH is er in praktijken met een PAio en/of een POH, sprake van substitutie. Praktijken met een POH, zonder PAio-H hebben de meeste verrichtingen per patiënt per jaar, in vergelijking met de referentie praktijken is hier sprake van suppletie.

De PA-H werkt altijd onder supervisie van de huisarts en is in staat tot het behandelen van een breed spectrum aan gedelegeerde medische problemen.

Net afgestudeerde PAio's-H zijn qua kennisniveau vergelijkbaar met Aio's-H aan het begin van hun opleiding (een basisarts). Gemiddeld verschilden huisartsen en PAio's-H niet in de beoordeelde kwaliteit van zorg.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Linda Minnen, tel. 088 7558580
Buiten kantooruren via 088-755 5555
maandag 23 maart 2009