Leefbaar Rotterdam


vrijdag, maart 27, 2009

Bijstandsfraude door miljonaire

Aan: het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 27 maart 2009

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording inzake bijstandsfraude

Geacht College,

Voor jarenlange bijstandsfraude is begin deze week door de officier van Justitie een straf geëist tegen een Rotterdamse miljonaire. De Rotterdamse ontving ruim zeven jaar een bijstandsuitkering van de Sociale Dienst, terwijl zij op grote schaal handelde in onroerend goed en geld verdiende als huisjesmelker. Zij heeft voor ruim 160.000,- gefraudeerd en bezit voor 1,4 miljoen aan onroerend goed.

Op basis hiervan heb ik de volgende vragen:

1. Hoe is het mogelijk dat deze fraude na ruim zeven (!) jaar pas is ontdekt, ondanks dat diverse informatiesystemen al vele jaren met elkaar gekoppeld zijn?

Naast het strafrechtelijk vervolg door het Openbaar Ministerie vindt de fractie van Leefbaar Rotterdam dat de gemeente Rotterdam het gehele bedrag plus rente en een strafboete moet vorderen op deze Rotterdamse miljonaire, desnoods door gedwongen verkoop van haar bezit.


2. Is de gemeente al begonnen met het opstarten van een terugvorderingprocedure tegen deze dame en wat is de eventuele stand van zaken hierbij?

3. Is het in dergelijke gevallen mogelijk de rente en een strafboete te vorderen? Zo nee, bent u bereid de mogelijkheid hiertoe te onderzoeken?

Met vriendelijke groet,

René Schuurman
Leefbaar Rotterdam