Gemeente Den Haag

Gemeenteraad stemt in met ttt-plan tegen gevolgen recessie

Op donderdag 26 maart stemde de gemeenteraad unaniem in met het voorstel van het college over de gevolgen van de recessie voor Den Haag. Het plan werd gekenmerkt als tijdig, tijdelijk en trefzeker (ttt). Ook stemde de raad in met het plan voor de herindeling van de Tweede Haven. Over de verplaatsing van het schip Mercuur zei de wethouder in samenspraak op zoek te gaan een oplossing.

Voorstel tegen gevolgen recessie
De PvdA-fractie samen met acht andere fracties vindt dat de tarieven, heffingen en legen in 2010 en 2011 op hetzelfde niveau moeten blijven als in 2009. Dit om de koopkracht van de Haagse burger zoveel mogelijk in stand te houden. Zij dienden hiervoor een motie in die door de raad werd aangenomen.

De SP-fractie wil graag in de uitwerking van het plan meer aandacht voor sociale woningbouw, investeringen in groen en vooral een betere aanpak van de schuldhulpverlening. Ook de fractie Solidair Nederland wil graag meer aandacht voor schuldhulpverlening. De GroenLinks-fractie complimenteert het college voor het plan, maar wil graag dat het college zich blijft inzetten voor verduurzaming van de bestaande woningvoorraad door energiebesparende maatregelen aan woningen te stimuleren. Zij diende hiervoor een motie in samen met de fracties CDA, PvdA en VVD. Dit werd door de raad aangenomen. De CDA-fractie pleit vooral voor een pragmatische, lokale aanpak door te investeren in leefbaarheid, werkgelegenheid en scholing. De fractie ChristenUnie-SGP vraagt meer aandacht voor microkredieten en duurzame energiewinning.

De fractie D66 merkt op dat duurzaamheid economisch van belang is. Het leidt bijvoorbeeld tot kostenbeheersing. Zij diende hiervoor een motie in om het mogelijk te maken dat kleine ondernemingen op duurzaamheid kunnen worden doorgelicht. De motie werd aangenomen. Samen met de SP-fractie diende zij een tweede motie in die werd aangenomen. Hiermee is ingestemd met een proef waarmee startende ondernemers in de creatieve industrie tegen onkostenvergoeding leegstaande winkelpanden kunnen huren.

De VVD-fractie is tevreden met het plan, maar wil graag dat de gemeentelijke organisatie op een aantal zaken, zoals inkoop en inhuur van externen bezuinigt. De motie die zij samen met zeven andere fracties indiende werd aangenomen. De Haagse Stadspartij wil vooral dat de maatregelen tegen de gevolgen van de recessie snel worden uitgevoerd.

Herindeling Tweede Haven
De raad sprak vervolgens over het voorstel over de herindeling van de Tweede Haven. Hiervoor zijn een aantal maatregelen voorgesteld ter optimalisering van de beschikbare ruimte. De discussie richtte zich voornamelijk op het schip Mercuur. Een groot aantal fracties vindt dat het schip dient te kunnen blijven in de Tweede Haven. Wethouder Rabin Baldewsingh gaf aan dat het schip in ieder geval wel op Scheveningen blijft. Over de ligging ervan zal hij in samenspraak op zoek gaan naar een redelijke oplossing.

De fracties CDA en ChristenUnie-SGP vinden dat de groei van het aantal sportvissers en de daaruit voortvloeiende behoefte aan extra ligplaatsen in het Scheveningse havengebied moet worden gefaciliteerd. Zij dienden hiervoor een motie in die door de raad werd aangenomen. Tot slot stelde de Haagse Stadspartij voor om in de nabijheid van het Nationaal Popmuseum, dat in de Tweede Haven wordt gebouwd, het Veronicaschip Norderney te laten liggen. De raad stemde in met deze functie, waardoor het college nu de mogelijkheden hiertoe zal onderzoeken.

Plan-Milieueffectrapport Masterplan Scheveningen Kust De stemde in met het plan-milieueffectenrapport voor de Masterplan Scheveningen Kust. Wel maakten een aantal fracties bezwaar tegen de procedure waarbij er een onderzoek wordt verricht naar de Vierde Haven terwijl de raad hier nog geen besluit over heeft genomen. De PvdA-fractie diende daarom samen met zeven andere fracties een motie in waarin duidelijk werd gemaakt dat het instemmen met een onderzoek over de milieueffecten niet betekent dat de raad impliciet ook instemt met een Vierde Haven. De motie werd door de raad aangenomen.

Rekenkamerrapport 'Meedoen met Ambitie'
Tot slot stemde de raad unaniem in met het voorstel van het presidium over de aanbevelingen van de Rekenkamer in het kader van het onderzoek over het gemeentelijke re-integratiebeleid. De GroenLinks-fractie diende samen met drie andere partijen een amendement in om een aantal onderdelen op te laten nemen in het presidiumvoorstel. De raad stemde hiermee in, waardoor onder meer nader onderzoek zal worden gedaan naar de kostenstructuur van de verschillende re-integratietrajecten.

Een samenvatting van deze vergadering is vanaf maandag 30 maart 13:00 uur te zien op Den Haag TV en politiek.residentie.net.