Gemeente Den Haag

Koningslinde voor burgemeester

Donderdag 26 maart werd door burgemeester Van Aartsen en zijn vrouw en wethouder Rabin Baldewsingh op het Oranjeplein een koningslinde geplant ter ere van het eenjarig ambtsjubileum van burgemeester Van Aartsen. Deze linde heeft de naam de Burgemeester Van Aartsenboom gekregen en is een cadeau van wethouder Baldewsingh aan de burgemeester.

2009 is het Haagse groenjaar. Wethouder Rabin Baldewsingh (Leefbaarheid): Het groenjaar in Den Haag is een prachtige aanleiding om een burgemeestersboom te planten, de Burgemeester Van Aartsenboom. Daarom wilde ik van deze gelegenheid gebruik maken om op een mooie plek een fraaie boom te planten samen met de burgemeester ter ere van zijn eenjarig ambtsjubileum. Bij de boom wordt een bordje geplaatst met de tekst (citaat afkomstig uit toespraak tijdens de installatie als burgemeester):

Trots tonen de burgemeeste ren wethouder Baldewsingh het bordje met tekst dat bij de koningslinde komt. 27 maart 2008 - 27 maart 2009 Eén jaar burgemeester van Den Haag
Waar de regent zucht over het domme volk en de populist het populaire ongenoegen nog opstookt, daar gaat de democraat aan het werk. Soms moet je luisteren, soms moet je leiden.
J.J. van Aartsen

Historische boom
Er is gekozen voor een koningslinde, omdat deze boom een historische betekenis heeft. Door haar lange levensduur - de boom kan wel 1.000 jaar oud worden - kan ze een ijkpunt worden en herinneringen levend houden. In het verleden werden er bijvoorbeeld koningslindes door heel Nederland geplant toen koningin Wilhelmina in 1898 de troon besteeg.

Stadskwekerij
De koningslinde die op het Oranjeplein is geplant, is ongeveer 15 jaar oud en komt van de stadskwekerij. De koningslinde dankt haar naam aan koning Willem III die aan kwekers in het rivierengebied, die door de overstroming in 1870 hun planten verloren, nieuw plantmateriaal ter beschikking stelde.