Ministerie van Buitenlandse Zaken

Diplomaat geeft leiding aan militair opbouwteam in Uruzgan

27 mrt 2009 | Deze week kreeg Joep Wijnands in Kamp Holland de leiding over het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Uruzgan. Het is de eerste keer dat een burger de leiding heeft over een militair opbouwteam. Volgens ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is dit een logische stap in de ontwikkeling van Uruzgan.
Luitenant-kolonel Hamelink en Joep Wijnands

De civiele vertegenwoordiger van Nederland in Uruzgan, Joep Wijnands, benadrukte in zijn toespraak het belang van een goed opgeleide politie die het vertrouwen van de bevolking heeft. Het PRT begeleidt Afghaanse politie-agenten nadat zij hun training hebben voltooid. `Dat is een cruciaal element in de strategie om de Afghaanse overheid zelf verantwoordelijk te maken voor de veiligheid en stabiliteit in Afghanistan', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

`Er werken steeds meer ontwikkelingsorganisaties in Uruzgan. Dat betekent ook dat de Afghaanse overheid een grotere verantwoordelijkheid moet nemen voor de coördinatie van de opbouw', aldus minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Het PRT heeft een belangrijke taak in de opbouw van Uruzgan. Nederlandse militairen en burgers werken daarbij nauw samen. Het gaat vooral om kleine projecten, die van groot belang zijn voor de bevolking, zoals de opwekking van elektriciteit uit kleine waterkrachtcentrales.

Dankzij de succesvolle aanpak van het PRT kunnen steeds meer ontwikkelingsorganisaties werken aan de ontwikkeling van Uruzgan op de lange termijn. Het aantal organisaties is sinds 2006 vervijfvoudigd, van zes naar dertig. Daardoor hebben steeds meer inwoners toegang tot gezondheidszorg en gaan nu 50.000 kinderen naar school, vier keer zoveel als in 2002.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Dossier Afghanistan