ABVAKABO FNV

WSW conferentie in Zwolle

Afgelopen week was ik op bezoek bij een conferentie over de problematiek in de WSW. De bijeenkomst werd georganiseerd in Zwolle door mijn collega Marike Langenbeek.

De aanwezigen waren leden van ons, maar ook lokale politici. Zoals ik al vaker heb geschreven, staat de toekomst van de WSW onder druk. Het rapport van de Commissie de Vries benadrukt dat zoveel mogelijk WSW-ers moeten doorstromen naar een normale baan. Op zich onderschrijven we dit uitgangspunt maar...

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zeg altijd maar, iedereen vindt dat `ze' moeten uitstromen, maar helaas wil niemand `ze' hebben. En waarom moet eigenlijk iedereen uitstromen? Er zijn nu eenmaal mensen die echt aangewezen zijn op andere vormen van werk doordat ze meer begeleid en ondersteund moeten worden of gewoon een ander werktempo hebben.

Als het aan de Vries ligt, kan ook de cao en de pensioenregeling van tafel en krijgen WSW-ers de status van uitkeringsgerechtigde. Voor mij is dat onvoorstelbaar. Hoe serieus neem je mensen? Je kunt toch onmogelijk mensen veertig jaar lang uitkeringsgerechtigde laten zijn?

Over al deze onderwerpen hebben we met elkaar en met de zaal gediscussieerd. Het was een levendig debat waarin gelukkig ook de WSW
-werknemers zelf veel inbreng hadden.

Met een mooi bosje kleine narcissen ging ik naar huis.