40.000 euro voor noodhulp droogte in A fghanistan

27/03/2009 15:26

ICCO

ICCO & Kerk in Actie hebben 40.000 euro vrijgemaakt voor slachtoffers van de droogte in het westen van Afghanistan. Het geld komt ten goede aan verbetering van drinkwater en irrigatie voor 1600 families in de provincie Herat.

Het westen van Afghanistan heeft jaren te kampen met extreem koude winters, terugkerende droogtes en ernstige zand- en windstormen. Boeren hebben hun toch al geringe oogst verbruikt en velen hebben ook hun huishoudelijke bezittingen en hun vee moeten verkopen. Doordat families geen reserves hebben om op terug te vallen, dreigt een noodsituatie te ontstaan: kinderen raken ondervoed, de gezondheidssituatie is slecht en er is een acuut tekort aan veevoer en oplopende veeprijzen.

Met het geld steunen ICCO & Kerk in Actie lokale organisaties die in Herat de komende maanden mensen begeleiden bij de aanleg van dammen en vijvers en het heropenen van door de droogte stilgevallen irrigatiekanalen. De bewoners zorgen zelf voor de werkzaamheden en krijgen daarvoor een vergoeding, zodat ze weer een eerste inkomen hebben. Daarnaast krijgen vrouwen training in gezondheidszorg.

Het merendeel van de Afghaanse bevolking leeft in extreme armoede en heeft tegelijk te kampen met groeiende onveiligheid. 'Veiligheid en ontwikkeling zijn met elkaar verweven. Armoede zorgt voor sociale instabiliteit. Alleen door in te zetten op opbouw van een integere politiemacht en sterke rechtsstaat, én tegelijk te werken aan verbetering van de levenssituatie, kan je de neerwaartse spiraal waarin het land dreigt te raken, ombuigen', aldus Raymond Bernardus, medewerker van ICCO & Kerk in Actie.

Volgens ICCO & Kerk in Actie is het belangrijk dat de Afghaanse bevolking zelf mee kan praten over het verbeteren van hun veiligheids- en levenssituatie. 'De war on terror staat hoog op de internationale agenda. We praten over het land om zo veiligheid voor het westen te creëren. Daarmee doen we tekort aan de stem van de Afghanen zelf en aan hun ideeën over hoe we gezamenlijk werkelijk kunnen bijdragen aan de opbouw van hun land', aldus Bernardus.





http://www.icco.nl