Groen!

Mini-regularistie van minister Turtelboom is windowdressing

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 27 maart 2009 in "Asiel en migratie"

Groen! roept Premier Van Rompuy dringender dan ooit op om het dossier regularisatie naar zich toe te trekken en werk te maken van objectieve, duidelijke regularisatiecriteria voor iedereen, zoals in het regeerakkoord voorzien is.

Alle mensen die vandaag nog in onzekerheid verkeren moeten zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn. Door enkel een oplossing uit te werken voor gezinnen met kinderen die hier reeds vijf jaar verblijven wordt bevestigd dat regularisatie in België gebaseerd is op de willekeur van de bevoegde minister. Duidelijkheid, dat werd beloofd en dat moet de regering geven.

"Natuurlijk ben ik blij dat een paar duizend gezinnen door de plotse opwelling van goodwill bij minister Turtelboom tenminste voor een jaar uit de ergste problemen zijn", zegt senator Freya Piryns in een reactie op de beslissingen van de minister. "Maar deze maatregel verandert niets aan onze eis naar objectieve regularisatiecriteria voor iedereen, integendeel, ze versterkt ze nog. Het is juist om te vermijden dat de minister willekeurig, op eigen initiatief, kan beslissen wie ze wel en niet laat blijven, dat Groen! en Ecolo al meer dan een jaar om een omzendbrief met vastgelegde criteria vragen."

Dit staaltje van window-dressing van minister van Asiel Turtelboom gaat opnieuw hoop creëren bij de grote groep mensen die nu niet geholpen wordt. Mannen of vrouwen die hier al jaren verblijven, maar dan zonder kinderen, zullen terecht niet begrijpen waarom zij geen - al dan niet voorwaardelijke - papieren krijgen. Freya Piryns: "En ik vrees dat ze opnieuw hun toevlucht gaan nemen tot radicale acties omdat de minister nu het signaal geeft dat ze toch af en toe buigt als de situatie in haar ogen maar schrijnend genoeg is. De minister moet eindelijk beseffen dat ze hier niet speelt met pionnen op een politiek schaakbord, maar met mensen. En dat kan en mag in een dossier als het deze nooit uit het oog verloren worden. Turtelboom heeft een verantwoordelijkheid ten opzichte van alle mensen zonder papieren."

Contact: Freya Piryns -
Deel Deel
Freya Piryns