Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


27 mrt 2009

Handreiking effectief omgaan met sociale onrust

Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling FORUM heeft een handboek Sociaal Calamiteitenplan samengesteld. Hiermee kunnen gemeenten een sociaal calamiteitenplan vormgeven.

Het sociaal calamiteitenplan omschrijft wie wat doet bij (het ontstaan van) maatschappelijke onrust. Het doel is om gezamenlijk een aanpak uit te voeren, die bijdraagt aan het herstel van sociale verbondenheid. De regie ligt bij de burgemeester.

Eind 2008 heeft de gemeente Weert, samen met FORUM, adviesbureau Capgemini en enkele andere organisaties een sociaal calamiteitenplan ontwikkeld. Dit plan staat model voor het nu verschenen Handboek Sociaal Calamiteitenplan.

Proactief handelen
Het sociaal calamiteitenplan stelt gemeenten in staat zich adequaat voor te bereiden op sociale onrust en calamiteiten. Met behulp van het plan kunnen zij effectieve maatregelen nemen om escalatie te voorkomen. Mochten zich calamiteiten voordoen, dan biedt het sociaal calamiteitenplan een handleiding om effectief op te kunnen treden.

Het Sociaal Calamiteitenteam
Het Sociaal Calamiteitenteam (SOCA-team) bestaat in Weert uit de burgemeester (voorzitter), politiechef en de directeuren van algemeen maatschappelijk werk en PUNT welzijn. Bij signalen van maatschappelijke onrust komt het team bijeen en gaat na wat er precies aan de hand is en welke handelingen nodig zijn.

Het gaat om vragen als: wat is er gebeurd, zijn de signalen duidelijk genoeg om een goed beeld te vormen van de situatie, wat zijn de mogelijke gevolgen, hoe ernstig zijn die en welke acties zijn nodig? Een voorbeeld van een actie is extra inzet van jongerenwerkers en wijkagenten in een bepaalde wijk of het gesprek aangaan met een bepaalde groep bewoners.