Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


27 mrt 2009

Veiligheidsmonitor 2009: Den Bosch steeds veiliger

In Den Bosch gaat het op vrijwel alle veiligheidsterreinen beter dan twee jaar geleden. Dit blijkt ui de Veiligheidsmonitor 2009, die burgemeester Rombouts deze week presenteerde.

De Veiligheidsmonitor meet de gevoelens van onveiligheid en criminaliteit van de bevolking in Den Bosch. Sinds de gemeente in 2002 begon met het meten van de `veiligheidsbeleving' op deze manier, is het indexcijfer nog niet zo gunstig geweest als op dit moment. Het veiligheidsindexcijfer is gestegen naar 18,4 op een schaal van maximaal 25 en de inwoners geven hun buurt gemiddeld een rapportcijfer 7,0 voor veiligheid.

De wijken West en de Graafsepoort laten de grootste vooruitgang zien. De wijken Hambaken, Bartjes/Eikendonkplein/Hofstad en de binnenstad behoren tot de zwakste gebieden van de gemeente wat betreft veiligheid. De gemeente Den Bosch trekt de komende jaren extra aandacht uit voor deze wijken. Ook de aanpak van jeugdcriminaliteit en vermogensdelicten (vooral auto -inbraken en fietsdiefstallen) moet waar mogelijk worden geĂŻntensiveerd.

Daarnaast zet het college in op het realiseren van een fysiek Veiligheidshuis en wordt er in de ambtelijke organisatie gewerkt aan de voorbereiding van een beperkte reorganisatie waarbij een zelfstandige afdeling Veiligheid binnen de sector Bestuurszaken wordt ingesteld. Naar verwachting zal dat de samenhang binnen het gemeentelijk veiligheidsbeleid nog verder ten goede komen.