CDA

Lambert van Nistelrooy: Geen groen licht voor gekloond voedsel

Woensdag jl. keurde het Europees Parlement in Straatsburg het wetsvoorstel over nieuwe voedingsmiddelen goed. Dit zijn voedingsmiddelen waarvan de ingrediënten nog niet eerder zijn gebruikt in de EU.

Dat kan nanotechnologie, maar ook plantenextracten zijn. Lambert van Nistelrooij, CDA-woordvoerder volksgezondheid en voedselveiligheid: "Ik ben voor het gebruik van deze nieuwe ingrediënten, mits aan de kwaliteitsgarantie voldaan kan worden. Ik verzet mij wel tegen omslachtige en soms onnodige toetsing van alle voedsel. We hebben ook een verbod inzake het gebruik van voedsel uit gekloonde dieren doen opnemen. Deze voeding moet het voorwerp uitmaken van meer wetenschappelijke onderbouwing voordat we in de EU tot toelating kunnen besluiten."

Van Nistelrooij : "Waar het voor mij om gaat is dat er een effectief regime komt om innovatie in de voedingsindustrie te stimuleren en tegelijkertijd de veiligheid van voedsel te garanderen." Door het gebruik van zeer kleine nanodeeltjes kunnen smaakstoffen, kleurmiddelen of antibacteriële ingrediënten worden toegevoegd en kan zo de voedselkwaliteit verbeteren. Ik wil wel dat voeding met deze nanodeeltjes de normale veiligheidsprocedures doorlopen.

Na het Europees Parlement, moet ook de Raad van Ministers zich over het voorstel voor nieuwe voedingsmiddelen buigen.
---