CDA

Maria Martens bezorgd om eigendomsconflicten aan de Spaanse kust

CDA-Europarlementariƫr Maria Martens is bezorgd over de situatie aan de Spaanse kust waar veel Nederlandse huizenbezitters in problemen zijn gekomen omdat zij volgens de Spaanse authoriteiten nu opeens illegaal zouden hebben gebouwd.

Deze woningbezitters hebben indertijd te goeder trouw huizen gekocht of gebouwd met vergunningen van de Spaanse overheden. Na soms twintig jaar blijkt dat het eigenlijk niet had gemogen omdat incompetente lokale overheden en gewetenloze projectontwikkelaars milieuwetten hebben genegeerd. Dit blijkt uit een resolutie waarover donderdag in het Europees Parlement wordt gestemd.

Maria Martens vindt dat de Spaanse autoriteiten nalatig zijn geweest in het naleven van nationale en Europese wetten. Zij pleit voor meer zorgvuldigheid en vindt dat gezocht moet worden naar oplossing voor de bestaande problematiek. Daarbij hoort ook compensatie voor mensen die te goede trouw panden, percelen en rechten gekocht hebben. Dat geldt dus niet voor projectontwikkelaars die beter hadden moeten weten. Schadevergoedingen dienen te geschieden conform de wet en jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie en het Europese Hof voor de rechten van de mens. Maria Martens vindt het op dit moment te vroeg om gelden van structuurfondsen in te houden.
---