CDA

Esther de Lange: Kroes moet macht supermarkten aanpakken

Europees Commissaris Kroes moet snel een onderzoek starten naar de margeverdeling in de voedselsector. Dit staat in een vandaag door het Europees Parlement aangenomen rapport over de macht van supermarktketens.

CDA-Europarlementariƫr Esther de Lange (Landbouwwoordvoerder): "De verhouding tussen de prijs die een boer voor zijn product krijgt staat niet in verhouding met de prijs voor hetzelfde product in de winkel. Op dit moment heeft een varkensboer een winstmarge op zijn product van 4%, terwijl de supermarkt die dezelfde koteletten doorverkoopt aan de consument een winst kan maken van 22%. Boeren krijgen te weinig in verhouding tot de prijs die de consument in de winkel betaalt. In de telecomsector is het heel gewoon dat gemaakte winsten in verhouding staan met de geleverde diensten. Machtsmisbruik wordt terecht via het opleggen van hoge boetes afgestraft. Bij de voedselproductie lijkt er ook sprake van machtsmisbruik, maar dat laat de Europese Commissie ongemoeid. Het onderzoek moet nu duidelijkheid brengen in de situatie."

Esther de Lange: "Ik vind het erg jammer dat de liberalen ons bij de stemming in de steek hebben gelaten. Zij willen dit onderzoek blijkbaar niet en willen in mijn ogen dus geen transparantie.. Dit onderzoek mag niet leiden tot extra administratieve lasten voor de detailhandel. Ik ben dus blij met de toezegging dat het onderzoek grotendeels op basis van bestaande gegevens kan plaatsvinden. Het zal de margeverdeling in de keten tussen boer en winkel in kaart brengen zodat de gegevens boven tafel komen om effectief te kunnen optreden bij machtsmisbruik."

---