5,5 miljoen euro extra voor snel internet op platteland

27/03/2009 16:22

ASTRA Benelux B.V.

Hilversum, 27 maart 2009 - Als onderdeel van het Economisch Herstelplan stelt de Europese Raad een bedrag van 1,02 miljard euro beschikbaar voor snel internet op het platteland. Hiervan is ruim 5,5 miljoen euro voor Nederland bestemd.

Deze beslissing is een belangrijke steun in de rug voor de Tweede Kamer, die onlangs een motie heeft aangenomen waarin het kabinet om een stimuleringsmaatregel voor snel internet op het platteland wordt gevraagd. Uiterlijk 1 april zal het kabinet de motie beantwoorden.

CDA Kamerlid Joop Atsma en initiatiefnemer van de motie: "De bijdrage uit Brussel is een mooi eerste begin voor de agrarische sector en ik ga er vanuit dat het kabinet met een passend voorstel voor het hele platteland komt. Er zijn goede internetoplossingen beschikbaar, waaronder satelliet, en met behulp van een voucherregeling ('Breedbandbon') kunnen agrarische bedrijven in het buitengebied snel en eenvoudig op snel internet worden aangesloten."

In het onlangs gepubliceerd document "Platteland ook Breedbandland" wordt op basis van cijfers van onder meer het Centraal Planbureau geschat dat in Nederland 114.000 huishoudens en agrarische bedrijven op het platteland geen toegang hebben tot snel internet. Deze cijfers zijn door het ministerie van Economische Zaken bevestigd. Voor deze groep is internet via satelliet nu beschikbaar onder de naam ASTRA2Connect. Internet via satelliet heeft zich al in tien andere Europese landen bewezen als een bruikbare oplossing voor het platteland.

Over ASTRA

ASTRA is Europa's belangrijkste Direct-To-Home-satellietsysteem (DTH), met hoofdvestiging in Luxemburg. De ontwikkeling van de Nederlandse en Belgische markt vindt plaats vanuit het ASTRA Benelux-kantoor in Hilversum. De ASTRA-vloot bestaat momenteel uit veertien ASTRA- en twee SIRIUS-satellieten, verspreid over vijf satellietposities: 19.2 graden Oost, 23.5 graden Oost, 28.2 graden Oost, 31.5 graden Oost en 5 graden Oost. Samen zenden de satellieten meer dan 2.400 analoge en digitale radio- en televisiezenders uit naar ruim 122 miljoen Europese kabel- en satelliethuishoudens. Voor de Nederlandse en Belgische markt biedt ASTRA via de posities 19.2 graden Oost en 23.5 graden Oost meer dan vierhonderd digitale televisie- en radiokanalen, waaronder alle landelijke zenders, regionale omroepen en diverse thema- en HDTV-pakketten via CanalDigitaal en TV VLAANDEREN. Daarnaast biedt SES ASTRA diverse multimedia-, internet- en telecommunicatiediensten aan bedrijven en overheden. Met 70 High-Definition televisiekanalen vormen ASTRA en SIRIUS het belangrijkste HDTV-platform in Europa. SES ASTRA is onderdeel van SES (genoteerd aan de beurzen van Luxemburg en Euronext Parijs: SES), een van de grootste satellietbedrijven ter wereld, met momenteel 39 satellieten operationeel via 26 orbitale posities (www.ses.com).

Over ASTRA2Connect

ASTRA2Connect (A2C) is een always-on tweeweg-breedbandinternetoplossing via satelliet, ontwikkeld door ASTRA Broadband Services (ABBS), onderdeel van Europa's belangrijkste satellietaanbieder SES ASTRA. ASTRA2Connect wordt inmiddels in tien Europese landen aangeboden waaronder Nederland. ASTRA2Connect biedt een oplossing voor de 114.000 huishoudens en bedrijven die geen toegang hebben tot kabel, glasvezel of ADSL. Hieronder bevinden zich veel land- en tuinbouwers voor wie breedbandinternet steeds meer een noodzaak is voor de dagelijkse bedrijfsvoering.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.ses-astra.com