Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
Aan de voorzitter van de Eerste Kamer Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 Postbus 264 2500 BJ Den Haag 2501 CG DEN HAAG www.minocw.nl

Onze referentie PO/B&S-111408

Datum 27 maart 2009
Betreft Pilot nieuw vervangingstelsel

In mijn brief van 13 mei 2008, kenmerk PO/B&B/2008/6029, heb ik u geïnformeerd over mijn voornemen om een pilot nieuw vervangingstelsel te starten.
Doel van de pilot is om met 15 á 20 % van de schoolbesturen gedurende twee jaar te werken met een andere vorm van bekostiging van de vervanging van onderwijspersoneel voor schoolbesturen in het primair onderwijs. Daarbij wordt bezien of de huidige verplichte aansluiting bij het Vervangingsfonds op een verantwoorde wijze kan worden gestopt.
In mijn brief gaf ik aan dat het voorstel bereikt is door intensieve samenwerking met werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties en de steun heeft van alle betrokken partijen.

Om behoedzaam tot een nieuw vervangingsstelsel te komen is afgesproken dat mimimaal 15% van de schoolbesturen in het primair onderwijs zich moet aanmelden voor deelname aan de pilot. Deze 15 % moet een representatieve groep zijn van grote, middelgrote en kleine schoolbesturen.

De afgelopen maanden hebben veel besturen zich aangemeld voor deelname aan de pilot, met name vanuit de middelgrote en grote besturen. De aanmeldingen vanuit de kleine besturen bleven echter achter, zodanig dat het minimum aantal kleine besturen dat zich had moeten aanmelden niet is bereikt.

Omdat het minimale aantal inschrijvingen van kleine schoolbesturen niet is gehaald, heb ik opnieuw met de werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties overlegd. Voor een deel van de organisaties bleek het achterblijven van het aantal inschrijvingen in de categorie kleine scholen reden om de steun aan de pilot in te trekken.
a
na 1 van 2 Pagi





Het is niet zinvol een pilot te starten als op voorhand een deel van de Datum betrokkenen de uitkomsten in twijfel trekt omdat het deelnemersveld

onvoldoende representatief zou zijn. Daarom heb ik ervoor gekozen de pilot niet Onze referentie door te laten gaan. De door mij eerder toegezegde wetswijziging die de pilot een PO/B&S-111408 juridische basis moest geven zal dan ook niet worden ingediend.

Wel kan ik aangeven dat sociale partners willen zoeken naar mogelijkheden om het huidige stelsel te moderniseren.

Sharon A.M. Dijksma
De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Pagina 2 van 2