Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z05719

Vragen van de leden Pechtold en Van der Ham (beiden D66) aan de ministers van Justitie, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over een register voor gestolen kunst. (Ingezonden 27 maart 2009)


1
Is de voor de politie werkzame databank voor registratie en documentatie van gestolen cultuurgoederen inmiddels beschikbaar, zoals u in uw antwoorden op Kamervragen in 2008 heeft toegezegd? 1) Zo ja, hoe functioneert dit systeem? Wordt inmiddels bezien hoe publieke toegankelijkheid realiseerbaar is? Kunt u uw antwoord toelichten?


2
Wat is de stand van zaken ten aanzien van een speciale unit «kunst en antiekdiefstal» binnen het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD)? Wat is de stand van zaken ten aanzien van de regionale
aanspreekpunten/coördinatoren die zouden worden aangewezen om dit onderwerp ook voldoende aandacht bij de opsporing binnen de regio's te geven, aldus de antwoorden op de eerdere Kamervragen in 2008? 1)


3
Hoe staat het met de randvoorwaarden voor een online toegankelijk register voor andere partijen, waarover u de Kamer nog nader zou informeren, aldus de antwoorden op de bovenbedoelde Kamervragen in 2008? 1)


4
Wat is de stand van zaken ten aanzien van internationale registratie en notificatie (alarmering bij verdwijning/diefstal) van kunstwerken uit musea, kerken, paleizen en privé-collecties?


5
In hoeverre werken Europese autoriteiten en autoriteiten van lidstaten samen met deskundige ondernemingen, zoals The Art Loss Register en andere particuliere kunst-opsporingsinstanties?


1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 2250