Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Eerste verpleegkundig specialisten ingeschreven

Eerste verpleegkundig specialisten ingeschreven

Nieuwsbericht, 27 maart 2009
Een verpleegkundige op neonatologie-afdeling -zorg voor pasgeborenen- verzorgt kindje in de open couveuse.

Minister Klink heeft de eerste 4 verpleegkundig specialisten in Nederland verwelkomd. Deze nieuwe beroepsgroep neemt taken van artsen over, die door de groeiende vraag naar medische zorg steeds minder tijd voor de patiënt hebben.

Zo'n verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een specifieke masteropleiding en ervaring op het niveau van expert, die individueel en zelfstandig patiënten behandelt. De komende jaren zijn op basis van de groei in de zorgvraag tussen de 3500 en 5600 verpleegkundig specialisten nodig bij somatische aandoeningen, blijkt uit een capaciteitsraming.

Meer contactmomenten

Minister Klink is blij met de komst van deze professionalisering van het verpleegkundig beroep, zei hij in zijn toespraak. Hij ziet er allereerst voordelen in voor de patiënt. `Voor de patiënt is het prettig om steeds kundig geholpen te worden door een bekend gezicht, Door iemand die daarvoor net iets meer tijd en meer contactmomenten kan organiseren dan een arts.'

Loopbaanperspectief

Taakherschikking biedt bovendien verpleegkundigen nieuw loopbaanperspectief. `We behouden en werven hiermee getalenteerde verpleegkundigen voor de Nederlandse gezondheidszorg', aldus de minister. En het is een manier om de kosten van de zorg beheersbaar te houden.

Wettelijk erkend

Minister Klink heeft de volgende deelgebieden wettelijk erkend: