FNV



27-3-2009
Jeroen de Glas van FNV Jong woest over oproep

"Ze hangen de politieke visionair uit met holle termen." Voorzitter Jeroen de Glas van FNV Jong maakt zich flink boos over de oproep van de politieke jongerenorganisaties van D66, VVD en GroenLinks aan jongeren om hun lidmaatschap van de FNV op te zeggen, vanwege het verzet tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. "Met die verhoging snijden ze juist jongeren in de vingers. Ze zetten hun belangen in de uitverkoop."

Interesseert de AOW jongeren eigenlijk wel? "We hebben het ze pas nog gevraagd. De meerderheid zegt geen verhoging van de AOW-leeftijd te willen. Wie wel langer door wil werken, moet dat natuurlijk kunnen. De drempel in veel cao's die dat nu nog onmogelijk maakt, moet worden weggenomen.

{jeroendeglas_tcm7-16718.JPG} "Als er geen alternatieven zouden voor de verhoging van de AOW-leeftijd, zouden we dat onze leden duidelijk maken. Maar er zijn wél alternatieven. En ik verdom het om de belangen van onze leden goedkoop in de etalage te zetten. Wij moeten naar onze achterban luisteren. Als ik een belang heb om voor op te komen, houd ik mijn poot stijf."

"Het gaat ook om de kwaliteit van leven. Ik hoorde laatst een oudere man zeggen dat hij in zijn leven meer tijd had doorgebracht op zijn werk dan met zijn gezin."

Maar de jongerenorganisaties zeggen dat als de AOW-leeftijd niet omhoog gaat, jongeren straks teveel voor de groeiende groep
65-plussers moeten betalen. "Maar de geleidelijke leeftijdsverhoging die is voorgesteld, komt er voor jongeren op neer dat ze langer moeten werken, én langer moeten gaan betalen. Dus juist de jongeren moeten dit gaan betalen. Dat vind ik niet eerlijk. Ik zie liever dat je mensen met een goed pensioen zwaarder gaat belasten. En die aanrechtsubsidie: kom op zeg, we leven in 2009! En de hypotheekrenteaftrek moet afgetopt worden, wat mij betreft al bij een veel lager bedrag dan die miljoen euro."

Heb je al contact gehad met die jongerenorganisaties? "Ik had gisteren op Radio 1 een discussie met Dwars van GroenLinks. Ik zei dat de verhoging van de AOW-leeftijd niet in hun verkiezingsprogramma staat, dus dat ze dan ook zouden moeten oproepen het lidmaatschap van van GroenLinks op te zeggen.

{Jeroen-250_tcm7-22960.jpg} "Waar ik die politieke jongerenorganisaties helemaal niet over hoor, is dat wij als FNV Jong honderden miljoenen vrij hebben weten te krijgen voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Ze zitten een beetje de kleine politicus uit te hangen, maar ze zouden ook eens op moeten komen voor de belangen van jongeren in het hier en nu. Nu hangen ze de politieke visionair uit met holle termen. Ik word hier echt boos om. Ze slaan taal uit die heel veel volume lijkt te hebben, maar wat hebben ze nou eigenlijk gezegd? Die 250 miljoen euro voor jongeren: dat vind ik concreet!"

"Ik zou het leuk vinden als die politieke jongerenorganisaties met creatieve argumenten en oplossingen zouden komen naar hun moederpartijen. Maar dat hoor ik niet. Misschien liggen hun ambities op een ander vlak.

"Als ik om uitleg vraag krijg je een verhaal over 2040, waar wij alternatieven voor bieden. Bovendien komen ze met een maatregel waarmee ze alleen jongeren in de vingers snijden."

Wat vind je van het idee om de AOW voor mensen met fysiek zware beroepen wel eerder te laten ingaan, bijvoorbeeld na 40 jaar werk? "Ik ken mensen in de jeugdzorg die allemaal zeggen: 'als ik 65 ben, wil ik dit allemaal niet meer aanhoren'. Dat werk is psychisch zwaar, en zij zouden daarin dan tot 67 jaar moeten doorwerken? Bovendien, waar leg je de grens bij het begin van een loopbaan? Bij je eerste vakantiebaantje? En hoe zit het met een lange reis of een studie tussen twee banen in?"

Denk je niet dat het waanzin is te praten over het jaar 2040, alsof dan alleen de bevolkingssamenstelling is veranderd? Niemand heeft het bijvoorbeeld over de grote gevolgen van intelligente robots voor de arbeidsproductiviteit. "Ze houden inderdaad geen rekening met onvoorziene omstandigheden. We vergeten de effecten van innovatie. En als we niet voldoende investeren in duurzame innovaties, lopen de jongeren van nu in de toekomst tegen veel hogere kosten op dan die voor de AOW."

Op de FNV-demonstratie van 13 maart in Den Haag zei je dat we beter een paar JSF-straaljagers kunnen afbestellen. "Zelfs toen het economisch goed ging was er veel weerstand tegen die peperdure JSF. Nu zijn er bijzondere omstandigheden, dus moet je als kabinet niet hebzuchtig zijn. Ze willen die nieuwe straaljager, zoals jongeren soms een nieuwe iPod willen terwijl hun oude MP3-speler nog werkt."