Consumentenbond


---

27 maart 2009

MP3-spelers toch niet duurder

Er was even verwarring of MP3-spelers en harddiskrecorders duurder zouden worden. Het hing in de lucht dat op beide media een thuiskopieheffing geheven zou worden. Maar het ministerie van Justitie heeft deze onduidelijkheid weggenomen: een thuiskopieheffing is nu en in de toekomst alleen van toepassing op CD's en DVD's, wat nu al het geval is.

Door een procedurefout van het Ministerie van Justitie leek de weg vrij voor een heffing op MP3-spelers en harddiskrecorders. Tot vreugde van de Consumentenbond repareert Justitie deze fout in de regelgeving, zodat nieuwe heffingen niet aan de orde zijn.

Direct na het bekend worden van de procedurefout deze maand zorgde de stichting Norma (de belangenbehartiger van de uitvoerend kunstenaars) onnodig voor onrust door nieuwe heffingen aan te kondigen. Deze aankondiging is met de toezeggingen van Justitie van de baan.

De Consumentenbond is tegen uitbreiding van het huidige stelsel van thuiskopieheffingen. Eerst is een maatschappelijk debat over het gewenste stelsel noodzakelijk.

---