GroenLinks

Uitkomsten crisisdebat: GroenLinks zorgt voor elektrische auto's en meer scholing

Vrijdag 27 maart 2009, 10:48u - Femke Halsema

Uitkomsten crisisdebat: GroenLinks zorgt voor elektrische auto's en meer scholing GroenLinks heeft afgelopen nacht steun gekregen van een Kamermeerderheid voor twee moties. Het gaat om meer geld voor de introductie van elektrische auto's en betere toegankelijkheid van scholingsfaciliteiten voor flexwerkers. Dat zijn twee elementen uit onze Green Deal 2.0. , het alternatief voor een betere crisisaanpak.

Electrische auto's

Allereerst moet de regering nu met een plan van aanpak én geld komen voor een versnelde introductie van elektrische auto's; goed voor het milieu én het schept groene banen. Het Rijk dient ondermeer te bekijken of dienstauto's kunnen worden ingeruild voor elektrische auto's. Dat moet er voor zorgen dat er voor bedrijven die willen investeren in de sector ook geld valt te verdienen. Ook in het openbaar vervoer liggen mogelijkheden. Verder moet er gewerkt worden aan investeringen in oplaadpunten langs onder meer snelwegen.

Scholing flexwerkers

De tweede motie betreft de zeer kwetsbare positie van flexwerkers op de arbeidsmarkt. Een groot aantal van hen is al op straat komen te staan. Helaas is het sociale vangnet voor flexwerkers door de aard van hun arbeidscontract minder royaal dan voor werknemers met een vaste aanstelling. Daarom moet het kabinet nu de toegang van flexwerkers tot bestaande of nieuwe scholingsfaciliteiten bevorderen, zodat hun arbeidsmarktpositie toch kan worden versterkt.

AOW-leeftijd

Winstpunt is ook dat ons voorstel voor een op arbeidsverleden gebaseerde AOW betrokken wordt bij het onderzoek van de SER naar hervorming van de AOW-leeftijd. Met name coalitiefractie PvdA wil weten of dit plan een antwoord is op de noodzaak om wat te doen voor mensen die in zware beroepen vanaf jonge leeftijd hard hebben gewerkt. Deze groep wordt bij een verhoging van de AOW leeftijd onevenredig hard getroffen. Daarom wil GroenLinks de AOW leeftijd flexibel maken, zodat deze groep al vanaf 63 AOW kan krijgen. Dat betekent wel dat mensen die lang gestudeerd hebben en op latere leeftijd aan het werk ook pas op latere leeftijd, bijvoorbeeld 67, met pensioen kunnen gaan.