CNV Onderwijs

27 maart 2009

CNV Onderwijs verzet zich tegen vermindering lerarenvakantie

Categorie: Nieuws CNV Onderwijs, Algemeen nieuws

CNV Onderwijs verzet zich tegen het voorstel van het kabinet om de zomervakantie voor onderwijsgevenden in het voortgezet onderwijs terug te brengen van 7 tot 6 weken.

Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs (53.000 leden) benadrukt dat 'dat de zomervakantie weliswaar wordt teruggebracht tot 6 weken maar dat dit zeker niet kan betekenen dat de hoeveel vrije dagen van leraren ook wordt teruggebracht.

Volgens de CAO onderwijs is de omvang van de vacanties van leraren, aldus CNV Onderwijs direct gekoppeld aan die van de leerlingen.

Michel Rog: 'Het is glashelder voor CNV Onderwijs dat leraren de vakanties van de leerlingen volgen. De vijf dagen die verspreid over het jaar voor leerlingen gaan gelden, gelden dus ook voor de leraren. Dat is trouwens het domein waar sociale partners en niet de staatssecretaris de beslissingen nemen.'

CNV Onderwijs - altijd voorstander van een bandbreedte van 960 tot 1000 uur - stelt vast dat de spreiding van de lesgevende taken over 37 en een halve week kan bijdragen tot de vermindering van de werkdruk van leraren. Michel Rog merkt wel op dat de staatssecretaris voor de verhoging naar 1000 uren geen extra middelen beschikbaar stelt. Rog: 'Dat kan uiteindelijk leiden tot toename van de werkdruk op scholen; de huidige personeelsinzet is immers gebaseerd op 960 uur.'


---